Az amerikai ügyészség vádat emelt egy minnesotai férfi ellen, aki ellopta a filmtörténet egyik leghíresebb cipőjét. A 3,5 millió dollárt érő piros topánkát Judy Garland viselte az Óz, a csodák csodája című Oscar-díjas film forgatásán 1939-ben.

Fotó: Ben Stansall

A mindenki által jól ismert burgundi vörös cipőt az 1939-ben készült Óz, a csodák csodája című filmben láthatta a néző, Judy Garland viselte a forgatáson. Az ikonikus topánt egy magángyűjtő, Michael Shaw adta kölcsön a múzeumnak, ám 2005 augusztusában ellopták Minnesotából, a Judy Garland Múzeumból.

Ebből a típusból összesen négy darabot készítettek, kettő a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tulajdonában, egy pedig magángyűjteményben van. A rubinszínű papucs piaci értéke jelenleg 3,5 millió dollár

– írja a The Guardian című brit lap. 

A gyenge biztonsági előírások és a trezor hiánya miatt könnyű préda volt a tolvajoknak az ikonikus cipellő.

A nyomozás során kiderült, hogy a betörő valószínűleg az ablakon mászott be, és a vitrinből vitte el az értékes relikviát, ráadásul az általános riasztó sem működött. Éveken keresztül nem történt előrelépés a piros flitteres cipők megtalálásának ügyében, pedig magas, 250 ezer dolláros pénzjutalmat is ígértek a nyomravezetőnek. Végül 2017-ben jelentkezett egy férfi a biztosítótársaságnál a magas jutalom reményében, és felajánlotta segítségét az eltűnt cipők ügyében. A rendőrség ezt követően újra elővette az ügyet, és 2018-ban szerencsésen megtalálta az ellopott piros cipellőt.

Szerdán pedig az észak-dakotai ügyészség vádat emelt Terry Mason ellen a nagy értékű kellék eltulajdonítása miatt. A 76 éves férfit, aki egyébként a múzeum közelében lakik, június elsejére idézte be a bíróság videós meghallgatásra – mondta Terry Von Horn, a dakotai ügyészség szóvivője a sajtónak.