A ChatGPT mesterséges intelligenciára épülő chatbotot gyártó amerikai OpenAI cég vezérigazgatója pénteken közölte, hogy cége mégsem hagyja el Európát.

Conceptually,,Chatgpt(chat,Gpt),Is,An,Ai,Chatbot,Or,Artificial,Intelligence
Fotó: Shutterstock

Sam Altman vezérigazgató jelenleg a világ vezető országait járja, hogy a döntéshozókat meggyőze a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek hasznosságáról. 

Két nappal ezelőtti nyilatkozatában kijelentette, hogy cége elhagyhatja az Európai Uniót, „ha nagyon nehéz lesz megfelelni” az mesterséges intelligenciáról tervezett szabályozásának. 

Pénteken azonban a Twitter-oldalán már azt jelezte, hogy izgatottan várja a további munkát az unióban.

Megnyugodhatunk: vannak munkák, amelyeket nem vehet el a mesterséges intelligencia, legalábbis egyelőre

A mesterséges intelligencia jelenleg az emberek által elvégezhető munkák negyedét lenne képes ellátni – írta meg a Goldman Sachs a 2023. márciusi jelentésében. A szakértők szerint az automatizálás hatására az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg. Vannak azonban olyan állások, amelyeket a tartalomgyártásra képes MI sem tud elvégezni, legalábbis egyelőre.

Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai május elején elfogadták a mesterséges intelligencia alkalmazására vonatkozó első uniós szabályozás megalkotását célzó tárgyalási álláspontjukat, amelyben új átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket írnának elő. 

Céljuk, hogy emberközpontú és etikus mesterségesintelligencia-rendszerek jöjjenek létre. 

A szabályozás értelmében tilos lenne az emberek biztonságát veszélyeztető, például a tudatalattit befolyásoló vagy szándékosan manipulatív technikákat alkalmazó rendszerek alkalmazása, vagy olyanoké, amelyek társadalmi, viselkedési, gazdasági helyzet és személyes jellemzők alapján osztályoznak. A képviselők betiltanák a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is.

Az EP képviselői szeretnék erősíteni a polgárok jogát, hogy panaszt nyújthassanak be a szóban forgó rendszerekkel kapcsolatban, és magyarázatot kapjanak a jogaikat jelentősen érintő, nagy kockázatú rendszereken alapuló döntésekről. 

Emellett megreformálnák az EU mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalának szerepét is, amelynek feladata lenne a témába vágó szabályozás végrehajtásának nyomon követése is.

Márciusban az olasz hatóságok adatvédelmi aggályokra hivatkozva letiltották a hozzáférést a ChatGPT-hez az országban. Az adatvédelmi hatóság közlése szerint a chatbot vizsgálata során

nem találtak megfelelő jogi alapot, amely megindokolná a nagy mennyiségű személyes adat gyűjtését és tárolását, ami a felület működtetéséért felelős algoritmusok tanítását szolgálja.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol március végén kiadott közleményében felhívta a figyelmet a ChatGPT veszélyeire, amelyek között adathalászati kísérletek, dezinformációk terjesztése és kiberbűnözés is szerepel.

A technológiai ipar vezető szereplői nemrég nyílt levélben sürgették a mesterséges intelligencia fejlesztésének azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt. Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.