Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettese vasárnap bírálta a független adatvédelmi hatóság döntését a ChatGPT chatbot ideiglenes betiltásáról. Szerinte túlzottnak tűnik a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok miatt elrendelt döntés. A Microsoft által támogatott ChatDPT-t pénteken kapcsolták le Olaszországban, miután a nemzeti adatvédelmi hatóság aggályokat fogalmazott meg az adatvédelem lehetséges megsértése miatt, valamint azért, mert nem ellenőrizték, hogy a felhasználók idősebbek-e 13 éveseknél, ahogyan azt a hivatal korábban kérte.

OpenAI ChatGPT - Google Bard - Bing  Illustration OpenAI - Google   displayed on screen with Microsoft Bing - ChatGPT double photo exposure on mobile, seen in this photo illustration. On 17 February 2023 in Brussels, Belgium.(Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Olaszország az első nyugati ország, amely fellépett egy chatbot ellen.
Fotó: Getty Images


Olaszország az első nyugati ország, amely fellépett egy mesterséges intelligencia által működtetett chatbot ellen, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.
 

Aránytalannak tartom az adatvédelmi felügyelet döntését, amely hozzáférhetetlenné tette a ChatGPT elérését Olaszországból

 – írta a Liga párt vezetője az Instagramon. Salvini, aki egyben közlekedési miniszter is, „képmutatónak" tartja a szabályozó hatóság lépését.

 Szerinte józan észre van szükség, mivel „az adatvédelmi kérdések gyakorlatilag minden online szolgáltatást érintenek".
A ChatGPT tavalyi megjelenése óta valóságos technológiai őrületet váltott ki, ami arra késztette a riválisokat, hogy hasonló termékeket hozzanak létre, és a vállalatokat, hogy integrálják azt vagy hasonló technológiákat az alkalmazásaikba és termékeikbe.

Minister of Infrastructure and Transport, Matteo Salvini
Salvini szerint nem lehet megállítani a technológiai forradalmat.
Fotó: Getty Images


Az OpenAI, amely az ügynökség kérésére letiltotta a ChatGPT-t az olaszországi felhasználók számára, pénteken közölte, hogy aktívan dolgozik azon, hogy csökkentse a személyes adatok felhasználását a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia-rendszerei képzése során.
 

Várjuk, hogy szorosan együttműködjünk (az olasz adatügynökséggel), és tájékoztassuk őket arról, hogyan épülnek fel és hogyan használják rendszereinket

 – közölték.
Salvini szerint a tilalom árthat az olasz vállalkozásoknak és az innovációnak. Reményei szerint gyorsan találnak megoldást a problémára, és helyreállítják a chatbotok hozzáférését Olaszországban.
 

Minden technológiai forradalom nagy változásokat, kockázatokat és lehetőségeket hoz. Helyes, hogy a szabályozók és a jogalkotók nemzetközi együttműködése révén ellenőrizzük és szabályozzuk azt, de megakadályozni nem lehet

 – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A munkahelyeinkre pályázik a mesterséges intelligencia – Ezekben a szakmákban már érdemes résen lenni

A szakácsoknak, a gépjárműszerelőknek, az olaj és gázipari munkásoknak nincs mitől tartaniuk.