Közélet

Brüsszel betiltaná a biometrikus megfigyelést és az érzelmeket felismerő mesterséges intelligenciát

Az Európai Parlament magas kockázatúnak nevezte a szavazók politikai kampányokban való befolyásolására szolgáló mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszereket, de betiltanák a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is.

Az Európai Parlament szakbizottságai elfogadták a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására vonatkozó első uniós szabályozás megalkotását célzó tárgyalási álláspontjukat, amelyben az emberközpontú és etikus európai fejlesztések biztosítására új átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket írnának elő – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Ai,,Artificial,Intelligence,,Big,Data,,Internet,Of,Things,Iot.,Man,
Fotó: Shutterstock

Az EP belső piaci és állampolgári jogi bizottságának célja, hogy az MI-rendszereket emberek felügyeljék, biztonságosak, nyomon követhetők, megkülönböztetésmentesek és környezetbarátak legyenek.

A szabályok értelmében tilos lenne az emberek biztonságát veszélyeztető, például a tudatalatti vagy szándékosan manipulatív technikákat alkalmazó rendszerek alkalmazása, vagy olyanoké, amelyek társadalmi, viselkedési, gazdasági helyzet és személyes jellemzőik alapján osztályoznak. 

A képviselők betiltanák a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is.

Az EP illetékes szakbizottságai kiterjesztenék a magas kockázatú területek besorolását úgy, hogy az magában foglalja az emberek egészségét, biztonságát, alapvető jogait és a környezetet károsító hatásokat is. 

Emellett magas kockázatúnak nevezték a szavazók politikai kampányokban való befolyásolására szolgáló MI-rendszereket, valamint a közösségimédia-platformok által használt ajánlórendszereket is.

A generatív alapmodelleknek, az úgynevezett GPT-knek további átláthatósági követelményeknek kellene megfelelniük, például közzé kellene tenniük, hogy a tartalmat mesterséges intelligencia hozta létre, és közzé kellene tenniük a betanításhoz használt, szerzői joggal védett adatok összefoglalóit is.

A ChatGPT a jogászok körében kicsapta a biztosítékot

A mesterséges intelligencia jogi szabályozásának aktualitása egyre sürgetőbb – szakértőt kértünk fel a helyzet elemzésére.

 

 

ChatGPT európa parlament Európai Parlament mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek