„Magyarország élen jár a digitalizáció területén, és ebben a Huaweinek meghatározó szerepe van” – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek a jelenlétében Pekingben aláírták a SEEDs ösztöndíjprogramról szóló megállapodást a cég és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői hétfőn.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben tárgyal a Huawei képviselőivel a SEEDs ösztöndíjprogramról a cég és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem között.
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A miniszter kifejtette:

a vállalat segítségével folyamatos az 5G-hálózat fejlesztése országszerte, emelkedik gazdaságunk technológiai színvonala és dolgozunk azért, hogy 2050-re a magyar háztartások több mint 90 százalékában legyen internetkapcsolat.

Hozzátette, hogy a kormány fenntartja a globális távközlési szállítókkal szembeni álláspontjait, vagyis hogy származási ország alapján senkit sem szabad kizárni a versenyből. Arról is írt, hogy Magyarország nyitott és tisztességes gazdasági, üzleti környezetet biztosít a külföldi befektetők számára, amiben egyetlen szempont a mérvadó: 

a vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk a magyar törvényeket és jogszabályokat.

Az amerikai szankciók lefelezték a Huawei profitját

A feketelistázott vállalat eladásai három év után először, 0,8 százalékkal emelkedtek.

A tárcavezető közlése szerint mindezt a Huawei is értékeli, ennek köszönhetően bővülhet az együttműködés. A Közszolgálati Egyetemen is elindul a vállalat ösztöndíjprogramja, központban az 5G-vel kapcsolatos kutatásokkal és innovációval.

A Huawei hétfői közleménye szerint a globális infokommunikációs megoldásokat szállító vállalat SEEDs ösztöndíjprogramjának célja a technológiai területekre vonatkozó tehetséggondozás, például az 5G-vel kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tíz millió forintos ösztöndíjalap olyan projektekre is fordítható, amelyek magukban foglalják a technológia bevonását a környezetvédelembe vagy akár a kínai technológiai szektor gazdaságának tanulmányozását.

A tájékoztatás szerint a Huawei SEEDs Ösztöndíjprogramot 2021-ben indította el a Huawei Technologies Európa tizenkét országában, hogy a legtehetségesebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A magyar egyetemek közül korábban a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István és az Óbudai Egyetem csatlakozott közel 30 hallgatói projekttel, és több, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián sikerrel szereplő munka is született.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozását a SEEDs ösztöndíjprogramhoz a külgazdasági és külügyminiszter hivatalos kínai útja során írta alá Falyuna Nóra, az egyetem rektori kabinetvezetője és Xie Qiulian, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója.