Egy egyszerű háziorvosi vérvizsgálat több mint 50 ráktípus esetében gyorsíthatja fel a diagnózist – állapította meg egy, az Oxfordi Egyetem által vezetett tanulmány.

Lung check at the Hannover Medical School 23 July 2021, Lower Saxony, Hanover: Neslian Ciftci, medical-technical radiology assistant, talks to study participant Martin Scheele in a mobile CT computer tomograph in a truck trailer at Hannover Medical School MHH. Three lung centres in northern Germany invite women and men aged between 55 and 79 to a free lung check. The target group of the Hanse screening programme are people who have an increased risk of lung cancer - such as smokers. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A brit egészségügyi szolgálat által végzett kutatás rámutatott: a Grail gyógyszergyártó Galleri vértesztje képes lehet a rák-gyanús tünetekkel jelentkező betegek esetében megerősíteni vagy kizárni a betegség jelenlétét. 

A teszt a vérben található DNS-darabokat vizsgál meg, és amennyiben rákra utaló jeleket talál, még azt is képes jelezni, hogy az legnagyobb valószínűséggel melyik testrészből ered.

A kutatás során 5461 embert vizsgáltak meg, akiket háziorvosuk rákgyanús tünetekkel küldött tovább kivizsgálásra, közülük 368 embernél mutatták ki később a káros elváltozást. A Galleri vérteszt az 5461 főből 323 esetben jelzett rákgyanút, melyek közül 244 bizonyult valós pozitívnak, ami 75 százalékos sikerrátát jelent, mindössze 2,5 százalék körüli fals-pozitív arány mellett.

A résztvevők átlagos életkora 62 év volt, kétharmaduk pedig nő. A teszt az idősebb betegek eseténben, és azok körében működött legjobban, akiknél a rák már előrehaladott állapotban volt. 

A teszt több esetben is jobban lokalizálta a megbetegedéseket, mint az orvosok.

A kutatást vezető oxfordi oktató szerint az új eljárás különösen azokban az esetekben lehet majd hasznos, mikor egyes betegek még nem rákgyanúval, de gyanús tünetekkel érkeznek háziorvosukhoz, akik a gyors és olcsó teszt segítségével könnyebben tudják majd a kellő diagnosztika és kezelések felé referálni a betegeket.