Vádat emeltek vesztegetés miatt két pénzügyőr és három rendőr ellen, akik a nagylaki határátkelőhelyen teljesítettek szolgálatot – tudatta a Fővárosi Főügyészség.

Businessman,Giving,Money,Under,A,Table
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség emelt vádat. A nyomozó ügyészek 2022. szeptember 13-án a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársaival együttműködve fogták el az elkövetőket, és több millió forintnak megfelelő készpénzt, ezen belül nagy összegű külföldi valutát foglaltak le.

Hamis luxusórákkal kereskedő férfi ellen emeltek vádat

A csaló azt állította, hogy egy gazdag belga férfi megszorult, és ezért áron alul adja el az óráit.

A vádirat szerint 2022 májusa és júniusa között a nagylaki határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök, pénzügyőrök az áru- és személyfuvarozást végző külföldi sofőröktől Magyarországra belépéskor jogtalan előnyt kértek. 

Rendszerint 5 eurós vesztegetési pénzért cserébe a gépjárművek ellenőrzési kötelezettségét megszegték azért, hogy a kenőpénzt fizető sofőröknek gördülékeny határátlépést biztosítsanak.

Az eljárás során feltárt négy különböző esetben a vesztegetési pénz átadása után a vádlottak ellenőrzés nélkül, vagy rövid ideig tartó, felületes ellenőrzést követően átengedték a járműveket.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyújtott be vádiratot a Szegedi Törvényszék katonai tanácsához. A nyomozó ügyészség mind az öt vádlottal szemben végrehajtandó börtönt és pénzbüntetést, valamint a rendvédelmi, adó- és vámhivatali foglalkozások gyakorlásától való végleges eltiltást, továbbá vagyonelkobzást indítványozott – közölte a főügyészség.