A romániai magánlátogatáson tartózkodó III. Károly péntek este megérkezett zalánpataki birtokára, ahol több napot fog eltölteni – írja az Új Magyar Szó online. A május 6-án megkoronázott brit királyt Kálnoky Tibor gróf és a helybéliek egy csoportja üdvözölte. A Krónika Online beszámolója alapján a 74 éves uralkodó személyesen üdvözölte a tiszteletére összesereglet falusiakat, kezet fogott és beszélgetett velük. Még azt sem vette zokon, hogy a zalánpataki asszonyok közül többen is arcon csókolták, sőt, viszonozta a puszit.

Fotó: AFP

A cikk megjegyzi, III. Károly zalánpataki háza egész évben panzióként működik és nyitva áll a turisták előtt, kivéve romániai tartózkodása idején. 

A szállás itt két személyre körülbelül 700 lejnél (52 162 forint) kezdődik éjszakánként, reggelivel, ráadásul utalvánnyal is lehet foglalni.

A 74 éves uralkodó várhatóan kedden indul tovább a Brassó megyei Szászfehéregyházára, ahol szintén van birtoka. A maszol.ro úgy tudja, a helyiek piknikkel kedveskednek neki. 

A Krónika Online emlékeztet: Károly 1998 óta rendszeres látogatónak számít Romániában, tíz háza van Erdélyben – ahol legalább egymillió fontot (430,18 millió forint) fektetett be –, és ezeket szinte minden évben felkeresi. A brit királyi családnak egyébként is vannak erdélyi magyar gyökerei: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Fotó: AFP

Amint azt a Krónikának a Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás elmondta, az udvari szabályok alapján III. Károlynak már át kellett volna adnia a birtokot a trónörökös hercegnek, miután királlyá koronázták. Ám mivel nem mondott le háromszéki ingatlanjáról a fia, Vilmos javára, azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, vagyis szeret visszatérni Székelyföldre.