Az amerikai parti őrség megerősítette, hogy egy kanadai keresőgép valóban zajokat észlelt a víz mélyéről az eltűnt kis tengeralattjáró keresése közben. A távirányítású víz alatti drónokat áthelyezték a zaj forrásának a területére, hátha sikerül megtalálni a merülőhajót, de egyelőre nem jártak eredménnyel.

missing, submarine, eltűnt, tengeralattjáró, titán, Hamish Harding
Fotó:  A Current Affair / YouTube

A BBC arról számolt be, hogy 

egy kanadai repülőgép 30 perces időközönként dörömbölő zajokat észlelt a tenger mélyéről. 

Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának jelentése szerint 

 

a hangok észlelése után a keresőcsapat egy szonárt telepített a területre, ami 4 órával később is észlelte a dörömbölést.

 

Egy Titan nevű kis tengeralattjáró vasárnap indult útnak a Titanic roncsaihoz. A merülőhajót a OceanGate Expeditions nevű cég üzemelteti, a szolgáltatásuk keretében átszámolva 85 millió forintért visznek turistákat a világ egyik leghíresebb hajójának a roncsaihoz, majdnem 4000 méter mélyre. A Titan vasárnap indult útnak a fedélzetén öt utassal, azonban az indulást követően nagyjából két órával elvesztették a kapcsolatot a kis tengeralattjáróval. A Titan azóta sem került elő, amerikai és kanadai keresőcsapat indult a megtalálására.

A keresőcsapat versenyt fut az idővel: továbbra sem találják a turistákkal eltűnt merülőhajót

A Titan fejenként 85 millió forintért vitt le turistákat a Titanic roncsához, ám az indulás után majd két órával megszakadt vele a kapcsolat. A merülőhajón egy brit milliárdos tartózkodott a családjával. Repülőkkel, hajókkal és távirányítású merülődrónokkal keresik az eltűnt járművet.

A Titanic roncsa 700 kilométerre délre van az újfundlandi St. John’s szigettől. Az eltűnt tengeralattjárón utazott Shahzada Dawood brit milliárdos és 19 éves fia, Suleman Dawood. A Titan fedélzetén volt még Hamishh Harding brit kalandor és a 77 éves Paul-Henry Nargeolet, a francia haditengerészet egykori búvára, aki az egyik legtöbb időt töltötte a Titanic roncsánál. Nargeolet tagja volt az elsüllyedt hajóhoz induló első búvárcsapatnak 1987-ben. Mellettük utazott a Titanic-utakat üzemeltető OceanGate cég vezérigazgatója, Stockton Rush.

Már 2018-ben sejthető volt, hogy tragédia lesz

Amerikai bírósági dokumentumokból kiderült, hogy a Titanic-utakat hirdető OceanGate céget már 2018-ban figyelmeztette egy alkalmazott, hogy tragédiába torkollhatnak a tengeralattjárós utak. A skóciai David Lochridge 2017-ben kezdett el dolgozni az OceanGate-nél, majd 2018-ban jelezte a vezetőségnek, hogy hibás lehet a Titan tengeralattjáró. Lochridge azt javasolta a vállalat fejeseinek, hogy egy külsős cég segítségével vizsgáltassák meg a Titant és javíttassák ki a hibáit. A társaság nem vette figyelembe Lochridge aggodalmait, ami miatt a skót szakember jelentést készített a tengeralattjáró hibáiról. 

Az OceanGate a jelentés miatt kirúgta Lochridge-et és be is perelte, amiért bizalmas információkat szivárogtatott ki. 

Lochridge leírásában az is szerepelt, hogy a Titan igazoltan csak 1300 méterig merülhetne, azonban a cég ezt figyelmen kívül hagyva 3800 méterig ment vele, ahol a Titanic roncsa található.