Összecsomagol és Európába költözik a kaliforniai Evernote. A cég jelentős létszámleépítésbe kezdett az Egyesült Államokban és a legtöbb tevékenységét áthelyezi Olaszországba. A jegyzet- és feladatkezelőjéről ismert szoftverfejlesztő céget tavaly vásárolta fel az olasz Bending Spoons mobilfejlesztő vállalat.

Kharkov,,Ukraine,-,April,27,,2021:,Woman,Use,Mobile,Phone
Fotó: Shutterstock

Az Evernote közleménye szerint 

a jelenlegi átszervezés és leépítés célja, hogy a működést optimalizálják, és teljes egészében a Bending Spoons márka fejlesztésére összpontosíthassanak. 

Az olasz cég tavaly novemberben vásárolta meg az Evernote-ot. Ekkor a cég vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Bending Spoons technológiáival és szakértelmével képesek lesznek új funkciókat kiépíteni a vállalatnál – írta meg a The Verge.

Az Evernote legutóbb februárban bocsátott el 129 dolgozót. Ekkor a Bending Spoons képviselője azt nyilatkozta, hogy a kaliforniai cég veszteségesen működik, és nem tudják hosszú távon fenntartani.

Sztárok kedvenc befektetésévé vált egy olasz startup

Több mint 340 millió dollárt gyűjtött be a befektetőktől a Bending Spoons, egy okostelefonokra és táblagépekre alkalmazásokat fejlesztő startup. A befektetők között hollywoodi sztárok és technológiai cégek vezetői is vannak.

Az Evernote alkalmazottait július 5-én értesítették a döntésről. Az elbocsátások azóta megtörténtek, a kirúgott dolgozóknak négy hónap végkielégítést, teljesítményprémiumot és egészségbiztosítási fedezetet ajánlottak fel.

Az Evernote céget még 2008-ban alapították, és egy-két évig népszerű jegyzetalkalmazásként működhetett. A 2010-es évek közepétől azonban elkezdett alkonyodni a vállalatnak, mivel a piaci riválisai sorban felzárkóztak mögé, majd le is hagyták. Ekkor erős volt a gyanú, hogy az Evernote fejlesztéseit ellopták, majd a cég saját belső zavaraiba temetkezett. 2016-ban sikerült talpra állnia, majd áremelésbe kezdett.