Az új médiumokat felvonultató galéria első kiállítása egy érzékszervi utazás, amely 21 egyedi installáción vezet végig. 2023 júliusától digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatókat a Párisi Udvarban. A kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, amely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A Cinema Mystica célkitűzése szerint a kiállítóhely félévente új kiállítással jelentkezik, így mutatva be a hazai és a kelet-közép-európai térség újmédia-alkotóit az itthoni közönségnek.

Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin
Fotó: Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin

A több mint húsz interaktív digitális művészeti installációt 1200 négyzetméteren mutatják be, ott, ahol korábban a Hologram Galéria működött.

Az immerzió belemerülést jelent: a kiállítás összefüggésében ez bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény 360 fokos, háromdimenziós. Az immerzív élmény során a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, ezzel átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat. Az immerzív kiállítások most Európa szerte a legkorszerűbb és leginkább érdeklődést generáló vállalkozások.

A kiállítóhely művészeti vezetője Vigh Dávid, a Global Illumination alkotói közösség vezetője. „A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, amely számos egyedi újmédia-installáción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között. Egy játék ez, amelyben olyan kozmikus tereket hozunk létre, ahova néző meghívót kapott, beléphet, és részesévé válhat a varázslatnak” – nyilatkozta Vigh Dávid, kurátor, művészeti vezető.

Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin
Fotó: Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin

A 2023-as nyitókiállítás a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi fókuszba. Lehet a digitális művészet vizionárius? Közvetíthet szakrális tartalmakat? A technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében? Hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban?

A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, többségükben a Global Illumination alkotói közösség tagjai, amely egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillsettel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva komplex, ugyanakkor egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI-portfólió a nagy léptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon át a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

„A kiállításhoz 85 projektort, öt kilométer kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használunk. Talán a legkomplexebb installáció a fő attrakció: a The Garden, ahol 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy LED-es fényinstalláció, egy életfa található. Hang, fény és vetítés tökéletes szinkronban. Emellett az Aedan címmel látható lesz egy ChatGPT-alapú, interaktív multimédia-installáció. Az installáció a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás interakcióját járja körbe. Belépve a szobor érzékelő zónájába, egy mikrofonon keresztül bármit kérdezhetünk az entitástól. A szoborra mappelt képek az eredeti pixelhalmazból kiindulva, a néző szöveges promtjaiból hoznak létre a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat” – ismertette Vigh Dávid.

A Cinema Mystica egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, de a kelet-közép-európai térségben is.

A hasonló tematikájú immerzív digitális művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban, és egyre nagyobb teret hódítanak.

Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin
Fotó: Cinema Mystica / Vigh-Hidegh Katalin