Nem jutottak megállapodásra a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésének konkrét céljaiban a világ gazdaságilag legfejlettebb húsz országát tömörítő csoport (G20) környezet- és éghajlatvédelmi miniszterei pénteki indiai tanácskozásukon, és újfent nem tudtak közös nyilatkozatot kiadni e témában.

NEW DELHI, INDIA - MARCH 02: A general view of the G20 Foreign Ministers' Meeting in New Delhi, India on March 02, 2023. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu also attended the meeting. The G20 Foreign Ministers' Meeting started with a moment of silence for those who lost their lives in the earthquakes in Turkiye.
Fotó: Cem Ozdel / Getty Images

Az ökoszisztémák védelméről és a műanyagszennyezés elleni küzdelemről viszont meg tudtak fogalmazni, és kiadtak egy közös közleményt, valamint India mint házigazda írt egy saját összefoglalót.

Most először a G20-csoport felismerte az óceánok klímavédelmet is szolgáló szén-dioxid-megkötő képességét

– hangsúlyozta Steffi Lemke német környezet- és természetvédelmi miniszter.

Ezenkívül a gazdaságilag legfejlettebb országok elkötelezték magukat az úgynevezett Montreal-protokoll végrehajtása mellett, amelynek célja, hogy a Föld szárazföldjeinek és vizeinek 30 százalékát 2030-ig védelem alá helyezzék.

A lehetséges klímavédelmi intézkedésekkel kapcsolatban néhány tagállam azzal a javaslattal állt elő, hogy a globális károsanyag-kibocsátás tervezetten 2025-ben érje el a maximális értéket, és csak ezután kezdjék csökkenteni.

A G-20 még mindig nem képes vállalni a vezető szerepet a párizsi klímaegyezmény következetes és ellenállást nem tűrő végrehajtásában

– hívta fel a figyelmet Stefan Wenzel, a német minisztérium államtitkára, hozzátéve: a mostani tanácskozáson elért eredmények is elmaradtak attól, amire szükség lett volna a globális éghajlati célok eléréséhez.

A G20-országok nemzetközi szinten a globális károsanyag-kibocsátás 80 százalékáért felelősek, miközben gazdasági teljesítményük a világ teljesítményének 85 százalékát teszi ki.