Hadserege tiltott taposóakna-használatának kivizsgálására szólította fel Ukrajnát a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet. A HRW szerint bizonyítható, hogy Ukrajna tavaly április és szeptember között Izium városánál bevetett úgynevezett pillangóaknákat (butterfly mine), amelyek használata 1997 óta tiltott.

Journalists training course 'Safety and Behaviour in Conflict Zones'
A soldier presents a so-called 'Butterfly' mine during the journalists training course 'Safety and Behaviour in Conflict Zones' near Hammelburg, Germany, 05 December 2007. The five-day training course is aimed to picture the dangers to journalists working in conflict zones. Photo: Bodo Marks (Photo by Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bodo Marks / AFP

A pillangóaknák a taposóaknák közé tartoznak, akkor robbannak fel, ha súly nehezedik rájuk. A hagyományos, egyesével telepített aknákkal szemben azonban ezeket egy aknavetőből szórják ki a célzott területre, egy hullámban 312 darab aknát helyezve ezzel el. 

Egy akna 37 gramm robbanószert tartalmaz, ami bőven elegendő arra, hogy egy emberi lábfejet megsemmisítsen. Egyes aknák 40 óra elteltével automatikusan felrobbannak. 

A HRW szerint a tiltott ukrán aknák legalább 11 civilnek okoztak sérülést és egy halottról is tudomásuk van. 

Az ukrán kormánynak eleget kell tennie azon kifejezett kötelezettségvállalásának, hogy nem használ betiltott gyalogsági aknákat, ki kell vizsgálnia katonasága e fegyverek használatát, és felelősségre kell vonnia a felelősöket.

– áll a jogvédőszerv felhívásában. 

A HRW szerint Oroszország is használja a pillangóaknákat a háborúban, de ők nem írták alá az ennek megtiltásáról szóló 1997-es egyezményt.