Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – a szervezők úgy döntöttek, vasárnap tartják meg a 41. Lidl Balaton-átúszást – írja az MTI.

20220723 Révfülöp40. Lidl Balaton-átúszásFotó: Knap Zoltán KZ BORS
A szervezők szerint a medencés tapasztalat nem biztos, hogy elég lesz a hullámzó Balatonban.
Fotó: Knap Zoltán / Mediaworks

Az esemény Facebook-oldalán olvasható közlemény szerint az úszás kezdetén gyenge vagy mérsékelt (10-20 km per óra), változó irányú légmozgás várható, a délelőtti óráktól délnyugati irányból kissé megélénkülhet (25 km per óra körül) a szél. Ezzel kapcsolatban a szervezők hangsúlyozták, 

a hullámzó Balatonban biztonsággal úszni nyílt vízi tapasztalatot igényel – az uszodai körülmények ismerete nem biztos, hogy elég,

ezért felelős döntést várnak a részvevőktől.

„Kezdetben sima lesz a víz, később délnyugat-északkeleti vonulással mérsékelt hullámzás (20 cm hullámmagasság) kialakulhat” – szól a tájékoztatás, kiemelve „túlnyomóan napos, száraz, meleg idő várható, reggel a parton 20, délután 29 fok körüli hőmérséklettel. Erős napsugárzásra lehet számítani. A víz hőmérséklete 26 fok körül alakul.”

A Révfülöp és Balatonboglár közötti Balaton-átúszást eredetileg szombaton rendezték volna, de a bizonytalan, zivatarveszélyes időjárás miatt csütörtökön a halasztás mellett döntöttek. A nevezések a vasárnapi időpontra is érvényesek, visszalépés esetén – amelynek határideje péntek 15 óra volt – a befizetett nevezési díjat és az esetlegesen megvásárolt jótékonysági termékek összegét teljes egészében visszafizetik.

A rendezvényre idén is több mint 12 ezer indulót várnak, akik megúszhatják a klasszikus, 5,2 km-es távot vagy a 2,6 km-es féltávot. Az előzetes nevezések száma meghaladta a 9800-at.

A visszalépők helyére korlátozott számban új nevezéseket fogadnak, a jelentkezést a létszámlimit elérésekor, de legkésőbb szombat délelőtt 10 órakor lezárják. 

A helyszínen már nem lehet nevezni. A választott távot teljesítők az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságra beváltható ötvenszázalékos kedvezményes jegyvásárlásra jogosító kuponnal lesznek gazdagabbak.