A mesterséges intelligencia (MI) társadalmi, etikai és a biztonsági kockázataitól tartanak leginkább a döntéshozók – derül ki az EY nemzetközi tanácsadó cég 1200 vezérigazgató bevonásával készült nemzetközi kutatásából. A válaszadók 65 százaléka úgy vélte, a mesterséges intelligencia legalább annyi munkahelyet fog teremteni, mint ahányat kivált. A felmérés rámutatott arra is, hogy az üzleti világnak behatóan foglalkoznia kell az mesterséges intelligencia rosszindulatú alkalmazásának a következményeivel.

Portrait,Of,A,Man,With,Glasses.,Half,Face,In,Cyberspace.
Portrait of a man with glasses. Half face in cyberspace. Artificial intelligence concept
Fotó: Shutterstock

A kibertámadásokat, a dezinformációt és a videóhamisításra alkalmas módszereket tartják a  legproblémásabbnak a vezérigazgatók. A kutatás szerint tízből kilenc vezérigazgató már elkezdte felmérni, hogy milyen mesterségesintelligencia-alapú technológiába érdemes befektetnie. A megkérdezettek 43 százaléka már aktívan befektet a mesterséges intelligencia területén, míg 45 százalék jelentős beruházást tervez a következő egy évben.

A válaszadók 65 százaléka úgy tartja, hogy a technológia használata gördülékenyebbé teszi a cégek működését. Zala Mihály, az EY IT- és technológiai tanácsadással foglalkozó területének vezetője a közleményben kiemelte, az a paradox helyzet állt elő, amikor a döntéshozóknak egyszerre kell befektetniük a mesterséges intelligenciába, illetve felkészülniük arra, hogyan óvhatják meg tőle a szervezetüket. Rámutatott: az MI megfelelő alkalmazásával elképesztő hatékonyságnövekedést érhetnek el a vállalatok.

A másik oldalon viszont az adathalász kibertámadások szinte felismerhetetlenek lesznek éppúgy, ahogy egy hamisított videó is percek alatt rombolhatja le egy cég évek alatt felépített hírnevét. 

A felmérésben 2023. június–júliusban 1200 vezérigazgatót kérdeztek meg Brazíliában, Kanadában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Dániában, Finnországban, Norvégiában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kínában, Indiában, Japánban, Szingapúrban és Dél-Koreában.

A cégek szívesen beszélnek az MI-ről, de írásba azért nem adják

A mesterséges intelligencia (MI) gyors felemelkedése a vállalkozások világát sem hagyta nyom nélkül, különösen, ha az amerikai tőzsdei cégekről van szó. Az Alphasense vizsgálata szerint az S&P 500 cégeinek csaknem 40 százaléka említette legutóbbi negyedéves eredményeinek közlésekor a feltörekvő technológiát. A vállalati vezetők körében érthető, hogy szeretnének felülni az MI-vonatra, hiszen a hét legnagyobb, a technológiához köthető tech cég felel az amerikai tőzsdék emelkedésének dandárjáért idén.