A generatív mesterséges intelligencia (MI) betör a gaming világába is, az új technológiával másodpercek vagy percek alatt lehet a jövőben háromdimenziós karaktereket, modelleket és animációkat készíteni. Sőt, a játékokban lévő nem játékos karakterek (NPC) is sokkal élethűbben viselkedhetnek, a beprogramozott válaszok helyett interaktívabb és egyedi párbeszédeket folytathatnak a játékossal, a chatbotokhoz hasonlóan.

Happy,Teenager,And,Ai,Robot,Sitting,On,The,Couch,At
Fotó: Shutterstock

Erre már több példa is van: Kína legnagyobb kiadója, a NetEase saját mesterséges intelligenciája a Song-dinasztia irodalmán képezte ki saját nagy nyelvi modelljét, reményeik szerint a Justice Mobile nem játékos karakterei sokkal élethűbbek lesznek. Mások bizonyos munkákat szerveznek ki az MI-nek: a Ubisoft Ghostwriter nevű fejlesztése párbeszédeket generál a nyílt világú játékok mellékszereplőinek. A Galactic Civilizations IV. nevű, űrben játszódó programban komplett idegen civilizációkat, fajokat lehet létrehozni pár gombnyomással. 

A High On Life nevű játék képi világát a Midjourney hozta létre.

Negatív példa is akad, a Square Enix saját fejlesztésű generatív mesterséges intelligenciával turbózta fel a Portopia Serial Murder Case nevű nyomozós programját, de a valószerűtlen párbeszédek miatt a játék megbukott. A sencseni székhelyű Parametrix.ai kifejlesztette a GAEA nevű rendszert, így az NPC-k tanulnak, alkalmazkodnak és emberszerű viselkedést mutatnak. A cég videóban (Living Chang’an City) mutatta be eddigi eredményeit: a városban lévő utcai árusok és gyalogosok önállóan mozognak, döntéseket hoznak, saját társadalmi kapcsolatokat építenek ki.

Mesterséges intelligencia korábban is létezett a videójáték-iparban, de eddig ez azt jelentette, hogy a játékosra támadó katonák, fegyveresek mennyire viselkedtek taktikusan, vagy éppen egy stratégiai játékban hogyan mozgatta az MI az ellenséges seregeket. Sőt, az Unreal Engine 5 motorban már pályákat is lehet generálni, ami egyre fejlettebb, de a generatív mesterséges intelligencia egészen más. Az elemzők szerint 

az új technológia mindenképp megváltoztatja az iparágat, mivel a segítségével olcsóbban és gyorsabban készíthetők a játékok.

Az MI felbukkanása miatt eddig kevésbé ismert és új stúdiók emelkedhetnek fel, míg a nagyobbak a költségcsökkentés miatt több profitot tudnak elérni. Ehhez kapcsolódik, hogy a generatív mesterséges intelligencia miatt még kódolási ismeretek sem lesznek szükségesek. Emiatt sok fejlesztő és programozó félti az állását, de a szektor mindig élen járt az újdonságok alkalmazásában, és mások szerint emberekre mindig szükség lesz az elkészült munkák ellenőrzése és javítása miatt.

Így hódította meg a világot a generatív MI

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, képes emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generálni, képeket és videókat készíteni. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe, a Bing keresőjébe és a Skype üzenetküldő szolgáltatásába egyaránt beépíti.

Sőt, megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel. Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, így számtalan cég dobta piacra saját megoldását, többek között a Google, de van kínai és orosz chatbot is. Bár a ChatGPT és más, nemrég bemutatott mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomban.

Minden harmadik fiatal aggódik amiatt, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkáját

A munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre – áll a Profession.hu közleményében. A munkavállalók többnyire segítségként tekintenek a mesterséges intelligenciára, ugyanakkor a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy a munkáját érintheti a mesterséges intelligencia elterjedése.