Extra

Felhőszakadás miatt másodfokú riasztást adott ki az OMSZ, Makón jégeső hullott

Szerda estig főként az ország keleti harmadában és a déli határvidéken kell zivatarokra számítani.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány keleti járásra és Baranya vármegye egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerda délután. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád, valamint Baranya vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

20210711  Miskolc Látványos felhőzet érkezett kelet felől Miskolc fölé. Fotó: Kozma István KIÉszak-Magyarország 20210711  Miskolc 

Látványos felhőzet érkezett kelet felől Miskolc fölé. 

Fotó: Kozma István KI
Észak-Magyarország
Fotó: Kozma István

Az OMSZ közölte: szerda estig főként az ország keleti harmadában és a déli határvidéken kell zivatarokra számítani, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet, de intenzívebb cellákhoz viharos, óránként 60-80 kilométeres – északkeleten esetleg 85-90 kilométer/órás – széllökések és jégeső társulhat. Estétől a legtöbb helyen megszűnnek a zivatarok.

Csütörtökön napközben elsősorban az északkeleti tájakon (és kisebb eséllyel esetleg az Alpokalján) lehet néhol zivatar, amelyeket óránkénti 45-65 kilométeres szél, intenzív csapadék és esetleg kisméretű jég kísérhet. Az Időkép írja, hogy a Tiszántúlon sorra alakulnak ki a zivatarok, például Makón 40 mm csapadék esett délután, ami több mint a félhavi mennyiség. Sőt, a városban jégeső is hullott, valamint viharos széllökések is előfordultak.

Pusztít az Idalia-hurrikán, a károk mértékét szinte lehetetlen megjósolni

Majdnem egy évvel az Ian-hurrikán után Floridát és vele együtt a teljes déli partvidéket egy újabb orkánerejű szél fenyegeti. Az Idalia nem éri el a tavalyi erősségét, de már így is tetemes károkat okozott az Egyesült Államoknak. Szerda hajnalban egy életveszélyes vihar manifesztálódott Florida Big Bend régiója felett. Az égzengés egy – a Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) által felállított 5 fokú skálán – 4-es kategóriájú hurrikánná alakult.

 

Makó záporok OMSZ felhőszakadás
Kapcsolódó cikkek