Kínában kiadtak egy új térképet, amelyen Arunácsal Prades és az Akszaj Csin-fennsík Kína részét képezi. E területek hovatartozása vitatott a két ország között, nincs teljes egyetértés abban, hogy az északkeleti vidéken merre is húzódnak a határok.

Fotó: Arun Sankar / AFP

India felháborodott a térképek megjelenésén, Peking viszont nyugalomra intette a szomszédját. A kínai álláspont szerint Új-Delhi félreérti a helyzetet – írta meg a BBC.

Miközben a feszültség kissé megnőtt a világ két legnépesebb országa között, olyan hírek kezdtek el terjedni, miszerint 

Hszi Csin-ping kínai elnök kihagyja a G20-ak jövő heti csúcstalálkozóját az indiai fővárosban. 

Meg nem erősített információk szerint Li Kvang miniszterelnök utazik el Delhibe. A találkozót szeptember 9–10-én tartják meg, de a kínai külügyminisztérium még nem jelezte, hogy Hszi Csin-ping távol maradna. A BBC forrásai arról számoltak be, hogy Hszi a térképvita miatt nem utazik Indiába, de ezt a híresztelést nem lehet megerősíteni.

Putyin kihagyja az indiai G20-csúcstalálkozót

Az orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, így akár le is tartóztathatják, ha elutazik a csúcsra.

A 2023-ban kiadott kínai nemzeti térkép körül kialakult konfliktus napokkal azután robbant ki, hogy Hszi és az indiai miniszterelnök, Narendra Modi tárgyaltak Dél-Afrikában a BRICS-csúcstalálkozón.

Az indiai külügyminiszter közölte, hogy a Kína új térképén szereplő határok nevetségesek, és azt is sérelmezte, hogy a két ország között régóta tabunak számít az északkeleti területek kérdése. 

Peking ennek ellenére kijelentette, hogy nem áll szándékukban változtatni a térképen. 

A nézeteltérés komoly éket verhet a két ország kapcsolatai közé.

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a térkép így összhangba került az ország törvényeivel, és igazodik Kína szuverenitásához.

Reméljük, hogy India képes lesz objektíven és higgadtan értékelni a helyzetet, és tartózkodik az elhamarkodott lépésektől

– mondta Vang Ven-bin.

India már korábban is jelezte: nem nézi jó szemmel, hogy Kína meg akarja szerezni magának az északkeleti területeit.

A két ország közötti feszültség forrása egy 3440 kilométer hosszú természetes határszakasz a Himalája mentén. A terület nem jól elhatárolható, kiépített határt nem lehet telepíteni, a két ország katonái pedig gyakran botlanak egymásba a járőrözések alatt.

A 2023-as kínai térképen az Arunácsal Prades régió Dél-Tibet néven szerepel, és teljes egészében Kínához tartozik. India ezt az állítást teljes egészében elutasítja, és az Akszaj Csin-fennsíkra is igényt tart. A területért folyó vita 2020-ban mérgesedett el a leginkább, amikor a két ország katonái halálos összecsapásba keveredtek miatta. Utoljára 1975-ben volt hasonló esetre példa.