Extra

Több mint hétszázmillió forintos áfacsalást tártak fel Zalában

Nyolc vádlott ellen emelt vádat a Zala Vármegyei Főügyészség, akik a gyanú szerint több mint 700 millió forint áfát csaltak el 2018 és 2020 októbere között. Az elkövetők egy fiktív számlázási láncot hoztak létre, amelyen keresztül külföldről beszerzett számítástechnikai eszközöket értékesítettek, majd visszaigényelték utánuk az áfát. Tényleges árumozgás azonban a cégek között nem történt.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Zala Vármegyei Főügyészség nyolc ember ellen, akik számítástechnikai eszközök értékesítésére hoztak létre országos fiktív céghálózatot. Jánky Judit, a zalai vádhatóság szóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: a nyolc vádlott 2018-tól 2020 októberéig az tagállamaiból beszerzett számítástechnikai eszközök értékesítéséhez kapcsolódó fiktív számlázási lánc működtetésével próbálta adófizetési kötelezettségét elkerülni.

Law,And,Authority,Lawyer,Concept,,Judgment,Gavel,Hammer,In,Court
law and authority lawyer concept, judgment gavel hammer in court courtroom for crime judgement legislation and judicial decision, judge having justice of punishment guilt and criminal verdict legal
Fotó: Shutterstock

Az elsőrendű vádlott a sógora bevonásával hozott létre és működtetett olyan számlázási láncolatot, amelyben a részt vevő gazdasági társaságok között a termékek ténylegesen nem cseréltek gazdát. 

A rendszer létrehozásának, a valótlan számlák kiállításának célja kizárólag az általános forgalmi (áfa) jogosulatlan levonási lehetőségének megteremtése és az adófizetési kötelesség elkerülése, minimalizálása volt.

A számlázási láncolatban közreműködő hat gazdasági társaság ügyvezetője csak névleges szerepet töltött be a vállalkozás irányításában. A társaságok az elsőrendű vádlott cégétől csak papíron megvásárolt termékek „áfás” számláit kiállították, de a vádbeli időszakban áfabevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Szerepük kizárólag az volt, hogy az EU területéről nettó áron beszerzett árut Magyarországon bruttó áron értékesítsék tovább, szintén a bűnszervezetet irányító vádlott érdekkörébe tartozó négy vállalkozásnak.

Arannyal boltoltak, de az áfán kerestek az adócsalók

A Fővárosi Főügyészség 22 személy ellen emelt vádat az 5,7 milliárd forintos kárt okozó ügyben.

Valójában meg sem történt az áruk továbbértékesítése, a hasznot húzó társaságok az általuk eladott termékek utáni adóbevallási és befizetési kötelezettségüknek csak részben tettek eleget.

Az adókijátszásra létrehozott szervezet tevékenységében az elsőrendű vádlott mellett egy könyvelő és több cégvezető vett részt, akik 

csaknem 732 millió forint áfát nem fizettek be, az összeg a nyomozás során sem térült meg.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat.

 

számlázási lánc Zala vármegye áfacsalás áfa
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek