A hadsereg egy szupermodern F–35-ös vadászgépet keres a dél-karolinai Charleston közelében – írja a CNN. A pilóta biztonságosan katapultált, és stabil állapotban egy helyi egészségügyi intézménybe szállították.

US Air Force showcases F-35
Amennyiben Kaliforniában lakik, ne lepődjön meg, ha bekopog néhány katona és megkérdezi: Elnézést, nem látott véletlenül egy vadászgépet?
Fotó: YICHUAN CAO/AFP

A katasztrófaelhárítási csapatok most azon dolgoznak, hogy megtalálják a F–35B Lightning II sugárhajtóműves repülőgépet. A gép utoljára ismert helyzete a Moultrie és a Marion-tó közelében volt, két nagy víztömegben Charleston városától északnyugatra, a Charlestoni közös bázis szerint, amely a lakosság segítségét kérte a repülőgép megtalálásához – olvasható a Charlestoni bázis Facebook-bejegyzésében.

A bázis tisztviselői arra kérik a lakosságot, hogy működjenek együtt a katonai és polgári hatóságokkal, miközben az minden eszközzel a kutatásra koncentrálnak. Azóta egy helikopter is csatlakozott a kutatócsapathoz, miután a környéken kitisztult az ég. A hatóságok még vizsgálják, hogy a pilóta miért katapultált.

Az F–35-ös a világ egyik legdrágább repülőgépe, az ára 135,8 millió dollár, azaz közel 49 milliárd forint.