A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése – írja a 24.hu. Idén – a szeptember végén Etyeken rendezett 11. sajtmustrán – 161 mintát bírált el a szakmai zsűri.

Woman,Farm,Worker,In,Dairy,Farm,Everyday,Turning,Cheese,During
A mustrára az ország legjobb sajtkészítői jutottak be.
Fotó: Shutterstock

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítést adtak át, és megválasztották az ország legjobb sajtját, mely 2023-ban az etyeki Hegedűs sajtműhely 24 hónapon át érlelt Hegedűs sajtja lett. A 11. Magyar Sajtmustra zsűrijében három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin, az Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta.

Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete Magyar Sajtkészítők Mestere címmel tüntette ki.

A,Cheesemaker,Prepares,A,Form,Of,Parmesan,Cheese,Using,Fresh
A sajtüzemek versenyén rangos szakmai zsűri értékelt.
Fotó: Shutterstock

 

A 11. Magyar Sajtmustra eredményei

Arany minősítés

  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék
  • Kriskó Sajtműhely – Hagyományos házi tejföl
  • Sajtár Manufaktúra/Pálfai Gábor – Prémium joghurt
  • Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs sajt, AZ ORSZÁG LEGJOBB SAJTJA 2023-BAN
  • Maszlik Családi Gazdaság – 2 éves tehénsajt

Ezüst minősítés

  • Kriskó Sajtműhely – Móvári sajt
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Orda golyó
  • Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg
  • Hanufer Balázs – Tirosina
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Joghurt
  • Kriskó Sajtműhely – Szélmalom félkemény sajt
  • Csíz Sajtműhely Kft. – Baracskai félkemény sajt
  • Breier Farm – Tanya vaj
  • Hanufer Balázs – Kemény sajt
  • Mocskonyi Rea Ezüst kecske – KéKecske sajt
  • Fríz Cheese – Natúr joghurt
  • Molnárné dr. Nagy Viola – Natúr joghurt
  • Bikácsi Sajtműhely – Fehér szarvas
  • Csengő Manufaktúra Kft. – Zsíros, rögös túró
  • Tejmalom – Tejföl (20%)
  • Lovassy-Seres Judit – Camembert
  • Hertlikné Kiss Zita/Apis Farm – Natúr kecskecamembert
  • Hanufer Balázs – Pásztor sajt
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Fehérpenészes lágysajt

 

Bronz minősítés

  • Csengő Manufaktúra Kft. – Poharas joghurt
  • Breier Farm – Pilisi sajt
  • Hertlikné Kiss Zita/Apis-Farm – Kecskevaj
  • Halda Sajt – Aktív szenes camembert
  • Sárig Attila – Gyimesi gyógysajt (5 hónapos)
  • Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
  • Kriskó Sajtműhely – Miklós deák csemegéje
  • Kincses Sajtműhely – Parenyica
  • Breier Farm – Tanya sajt
  • Cseppnyi Birtok – Natúr krémsajt
  • Sárig Attila – Gyimesi gyógysajt (7 hónapos)
  • Németh Anita Eszter – Parenyica sajt
  • Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúra – Baráthegyi krémfehérsajt
  • LepkeSajt/Lepés Bea – Parenyica
  • Ficsor Árpád, Paraszt Sajt – Öreg Svájcer
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica
  • Hegyi György – Nitus
  • Vászolyi Sajtmanufaktúra – Félkemény sajt
  • Magyardombegyházi Sajtműhely – Natúr lágy kecskesajt
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Burrata

Árcsökkenés: a tejtermékeknél még mindig a trappista viszi a prímet

Szeptemberben megállt a nyers tej felvásárlási árának csökkenése, és az előző hónaphoz képest már szolid emelkedést mértek a piacon.