Nincs a nagyvilágon olyan lakott kontinens, ahol ne árulnának magyar sajtokat – erről adott ki közleményt a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. Nem kis cégről van szó: a nyilvántartások szerint 2022-ben több mint 55 milliárd forint árbevételt ért el, ami egy év alatt 45 százalékos növekedés. A társaságot Riad Naboulsi alapította 1989-ben, és azóta Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer-exportőrévé vált.

Hajdúböszörmény, 2018. június 30.Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója a Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi  Üzemében. Napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Hajdúböszörmény, 2018. június 30.
Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója a Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi  Üzemében. Napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Kőröstej 60 országba exportál, a forgalma nagy része a Közel-Keletre irányul. Fotó: Oláh Tibor / MTI

Tény, hogy a Kőröstej több mint 60 országba exportál különböző sajtokat, a teljes árbevételéből 40 milliárd ebből jött össze. A cég önmagában a magyarországi sajtgyártás körülbelül felét adja, termékeinek háromnegyede pedig külföldre kerül. Sajtmárkái, mint a Hajdú és a Talléros, a hazai üzletek polcain is ott vannak, a világ számos pontján pedig 

  • a Hajdú, 
  • a Róna, 
  • a Buda 
  • és a Hungarita 

márkanév alatt kínálja a magyar sajtokat. 

Milyen országokban érhetők el a Kőröstej sajtjai?

A világ számos pontja ezúttal tényleg nem túlzás, hiszen 

Elefántcsontparttól Svédországon, Jordánián át egészen Ausztráliáig, még a Seychelle-szigeteken is

vásárolják a Kőröstej termékeit. Ugyanakkor a cég exportpiacainak felét európai országok (Nagy-Britannia, Németország, Svédország és a Balkán országai) teszik ki. Ezzel együtt a forgalom több mint 70 százaléka mégis a Közel-Keletre irányul, így például Libanonba, Irakba, Szaúd-Arábiába, Jordániába és az Egyesült Arab Emírségekbe. Észak-Afrika az elmúlt években vált fontos célponttá, a térség legnagyobb fogadó országa Líbia és Egyiptom. A terjeszkedés nem állt meg: 2023-ban már Mauritius és Marokkó is felkerült a térképre, hamarosan pedig a Fülöp-szigeteken is elérhetővé válnak a sajtok. 

Kik esznek Kőröstej sajtot?

Sok magyar turista meglepődik, amikor például egy dubaji utazás során Hajdú sajtokkal találkozik a legnagyobb szupermarketekben, de még a legkisebb helyi üzletekben is. Ennél is extrémebb, hogy az idén a Kőröstej sajtkonzervjeivel látják el a libanoni fegyveres erőket is, a hadsereget, a belbiztonsági erőket és a rendőrséget. Ebben az évben eddig csak erre a célra 300 tonna ömlesztett sajtot exportáltak, ami év végéig elérheti az 1000 tonnát is.

Van, ahol olyan sok a tej, hogy a csatornákba öntik

Olyan sok tejet termelnek az Egyesült Államokban, hogy nincs, aki feldolgozza és felvásárolja. A gazdák napi több tízezer liter nyers tejet öntenek a csatornákba csak Wisconsin környékén.