A gazdag kulturális, történelmi és természeti örökséggel rendelkező szigetet a világ leghíresebb magazinjai és platformjai szinte minden évben Európa, sőt a világ legjobb 10 szigete közé sorolják. Mindez persze vonzza a szigetre az ingatlanvásárlókat.

 

Ha Hvarról van szó, a vevők általában külföldiek vagy horvát iparmágnások, esetenként kétes eredetű tőkével.

A hvariak azt állítják, hogy az évnek ebben a szakában kapják a legtöbb kérdést az érdeklődő potenciális tulajdonosoktól.

A koronavírus-járvány és az euró bevezetése után az árak nagyjából megduplázódtak. Az is igaz, hogy most egy kicsit stagnálnak, mert tényleg az egekbe szöktek, de úgy gondolom:

a jövőben tovább fognak növekedni, nem csak az hanem a kereslet-kínálat törvényessége miatt

- nyilatkozta a lapnak Ivo Drinković fiatal vállalkozó.

Hvaron azzal a ténnyel szembesülnek, hogy a kereslethez képest viszonylag kevés eladó ingatlan van.

Leginkább a felújításra szánt régi kőházak, majd az 500-600 négyzetméteres kis telkek, majd a lakások, új épületek érdeklik a vevőket. Eladták az összes új lakást, amit az elmúlt években kínáltak az egész szigeten - számolt be a vállalkozó.

Ami a régi kőházak árait illeti, azok nagyon változóak, most a sziget egyik részén 100 ezer euróért adtak el egyet a 242 négyzetméteres ingatlant. Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára meghaladja a 4000 eurót, míg a telkeket helytől függően 100 és 500 euró között értékesítik.