Az autósok hétfőn és szerdán is jó hírt kaptak az üzemanyagárak terén, ami mindig sokakat érdekel. Az egészségpénztári tagsággal járó kedvezmények kihasználásának módjaival is érdemes tisztában lenni. 

Kihirdették a friss üzemanyagárakat: ismét jelentősen olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Szokás szerint kiemelten érdekelte olvasóinkat az üzemanyagárak alakulása, különösen a szerdán életbe lépő, jelentős esésről beszámoló hétfői írásunk. A beszámoló szerint szerdán a benzin literenként 5, a gázolaj literenként 8 forinttal lett olcsóbb, így a benzin szerdán 605 forintba került literenként, míg a gázolaj literje 631 forint volt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Szerdán aztán ismét jó hírt kaptak az autósok, ugyanis a Holtankoljak információi szerint pénteken is folytatódott az árak esése, ekkor a benzin literje csökkent 8 forinttal, a dízelért 5 forinttal kevesebbet kellett fizetni a kutaknál. Így mára a benzin literenként 597 forintba, a gázolaj pedig 626 forintba kerül átlagosan.

Sokan nem tudnak róla, hogy kisebb van a számlájukon

Tízből négy egészségpénztári tag inaktív, évek óta sok százezer forintot parkoltatnak a számlájukon. Egyre többen vannak azonban azok, akik okosan használják a befizetéseiket, de még ők is sok pénz hagynak veszni, tipikusan a szűrővizsgálatok díjára kérhető plusz adó-visszatérítési lehetőséget hagyják ki.

Bár az tudatosabbá tette az embereket, még mindig nagyon sokan vannak, akik nem használnak ki minden kínálkozó lehetőséget, hogy legalább semlegesítsék a pénzromlás mértékét. Beszédes adat, hogy miközben folyamatosan emelkedik az egészségpénztárakba belépők száma, nem csökken az inaktívak aránya.

Izraeli háború: az űrben is lezajlott az első csata

Az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát a múlt héten Izrael, ami az első harci cselekmény lehetett a világűrben. A ballisztikus rakétát Jemenből indították el az Irán által támogatott húszi lázadók, és több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett, mielőtt lelőtték.

Fotó: Jack Guez / AFP

Noha az izraeli hadsereg (IDF) nem sok információt árult el a rakéta elfogásáról, de azt lehet tudni, hogy az ország légiereje több Arrow 2 rakétavédelmi rendszert is működtet, amely hiperszonikus elfogórakétákkal hárítja el a támadásokat.

Jordánia készül az Izrael elleni harcra

Jordánia hadüzenetnek fogja tekinteni a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését – jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke. A kormányfő elmondta, hogy a mentők és humanitárius dolgozók elleni brutális támadások a Gázai övezetben ellentmondanak az önvédelem elvének, továbbá hangsúlyozta, hogy „minden lehetőség az asztalon van”.

Miután az arab országok és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviselői a hét végén Jordániában megvitatták a gázai övezeti eseményeket, a jordániai miniszterelnök szerint szombatra újabb arab csúcstalálkozót készítenek elő Szaúd-Arábiában.

A kínaiak feltalálhatták a műanyag utódját

Kína hároméves tervet indított a bambusznak mint a műanyag környezetbarát helyettesítőjének a népszerűsítésére. A tervvel egy ipari rendszer kiépítése a cél, hogy bővítsék a piacot, valamint a növény termesztését és feldolgozását, ami sokat segíthetne a műanyagszennyezés csökkentésében. Peking szerint a bambusz megújuló zölderőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható.

Kyoto Hanatoro in Japan
Fotó: Kavamura Micsihiro / AFP

Az előnyeihez tartozik, hogy gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, a telepítése és a gondozása olcsó, valamint kiváló szénmegkötő képességgel rendelkezik. Egyéb ökológiai értékekkel is rendelkezik, például segíti a levegő tisztítását és megakadályozza talajeróziót. Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal rendelkezik.