Kína hároméves tervet indított a bambusz, mint a műanyag környezetbarát helyettesítőjének népszerűsítésére. A tervvel egy ipari rendszer kiépítése a cél, hogy bővítsék a piacot, valamint a növény termesztését és feldolgozását, ami sokat segíthetne a műanyagszennyezés csökkentésében. Peking szerint a bambusz megújuló zöld erőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható – írja a Global Times.

The,Walkway,Between,Bamboo,Forests,In,Chiayi,,Taiwan.
Fotó: Shutterstock

Az előnyeihez tartozik, hogy gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, a telepítése és gondozása olcsó, valamint kiváló szénmegkötő képességgel rendelkezik. Egyéb ökológiai értékekkel is rendelkezik, például segíti a levegő tisztítását és megakadályozza talajeróziót. Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal rendelkezik.

A világ második legnépesebb országában 837 bambuszfaj létezik: a bambuszerdők összterülete 7,56 millió hektár, amely különböző tartományokban (Fucsien, Csianghszi és Anhu) található. Ezek évente összesen 150 millió tonna bambusz anyagot termelnek. Jelenleg több mint 10 ezer bambuszfeldolgozó vállalkozás működik, és a bambuszipar termelési értéke a 2010-es 82 milliárd jüanról 2022-re 415,3 milliárd jüanra nőtt, az átlagos éves növekedési ráta pedig meghaladja a 30 százalékot. 

Nagyot lehet kaszálni a műanyag hulladékból egy új technológia révén

A tudományos áttörés segítségével megnyílik az út a műanyag hulladék – amelyből a világon mintegy 6,3 milliárd tonna áll rendelkezésre – újrahasznosítása előtt, miközben tiszta üzemanyagként használható hidrogéngáz keletkezik, végtermékként pedig grafént állítanak elő, ami gazdaságilag életképessé teszi az egész folyamatot. A grafént az ipar számos területén alkalmazzák, mint például az építőanyagok, a bevonatok és vékony védőrétegek, elektronikus eszközök, az orvostudomány, a katonai felszerelések gyártása.