Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai csúcstalálkozója előtt a két ország bejelentette, hogy közös akciót indítanak a fentanil szintetikus drog kereskedelmének felszámolására, amely az alapanyagoktól a terjesztésig mindenkit érintene – írta a Financial Times.

Illegal,Fentanyl,Is,Safely,Handled,And,Contained. fentanil
A fentanil terjedése az Egyesült Államokban, amely néhány év alatt több százezer áldozatot szedett.
Fotó: Shutterstock

Belsős információk szerint Kína nemrég beleegyezett, hogy szigorúan fog fellépni a fentanil, valamint a szintetikus drog előállításához szükséges vegyi anyagok termelőivel szemben. Ez jelentős eredményt jelentene a Biden-kormány számára, amely az elmúlt években kétségbeesetten igyekezett fellépni a kábítószer terjedésével szemben, amely 50-szer erősebb a heroinnál, és több százezer halálesetet okozott az Egyesült Államokban.

A megállapodást várhatóan szerdán, a San Franciscóban esedékes csúcstalálkozón jelentenék be, több más egyezmény mellett, amelyekkel a két fél megpróbálja stabilizálni kapcsolatait.

Biden és Hszi négy órán keresztül fog tárgyalni az Ázsiai–csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Fórum (APEC) előtt. Várhatóan számos kérdést megvitatnak majd, köztük 

A vezetők várhatóan abban is megállapodnak, hogy újra megnyitják a katonai kommunikációs csatornákat, amelyeket Peking 2022 augusztusában, Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök tajvani látogatása után zárt le.

A csúcstalálkozó Hszi első amerikai látogatása 2017 áprilisa óta, amikor Floridában találkozott Donald Trump akkori elnökkel.

Túladagolásos halálesetek az Egyesült Államokban
 

Fentanil, a halálos csúcsdrog

Az amerikai és kínai tisztviselők az utolsó simításokat végzik a fentanilról szóló megállapodáson, amely az Egyesült Államok reményei szerint megállítja a Mexikóba irányuló vegyi alapanyagok áramlását, ahol a drogkartellek a kábítószert gyártják.

Peking korábban már keményen fellépett a fentanil belföldi gyártása és exportja ellen, ám akkor a vállalatok egyszerűen a tengeren túlra szállították az alapanyagaikat – az amerikai hírszerzés pedig azt állítja, hogy ebből a kínai állam is profitált.

Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban szankciókat vezetett be 25 kínai személy és szervezet ellen, hogy megzavarja a fentanil, metamfetamin és ecstasy előállításához szükséges összetevők előállításában és terjesztésében részt vevő állítólagos hálózatot. Az igazságügyi minisztérium nyolc vádiratot pedig nyilvánosságra hozott kínai vállalatok és vezetők ellen, akik állítólag kapcsolatban álltak a kábítószer-kereskedelemmel.

Peking eddig nem volt hajlandó együttműködni Washingtonnal az alapanyagok korlátozásában, amelyek elfogadását több korábbi, a Trump-kormány idején bevezetett szankció feloldásához kötötte.

A fentanil-megállapodás győzelmet jelentene Biden számára, aki a kábítószerválság kezelésében eddig kudarcot vallott, jövőre pedig már a következő elnökválasztásra kell készülnie.

Fentanildilemma: az emberi jogok vagy az amerikai életek védelme között választhatnak Bidenék

Nincsen döntés, de Washington fontolóra vette, hogy Peking nyomásának engedve levegyen egy emberijog-sértésekkel vádolt kínai kriminológiai intézetet a szankciós listáról, hogy Kína cserébe segítségére legyen a tömeges haláleseteket okozó, fentanil nevű kábítószer elleni harcban.