Rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézet legendás oktatója – írta az egyetem a Facebookon.

BME Természettudományi Kar
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt Dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézet legendás oktatója.
Fotó: BME Természettudományi Kar

A BME azt írta, hogy 

Orosz László a fizikaoktatás, a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományok elleni küzdelem terén végzett sokoldalú munkájával több ezer fiatalnak mutatott példát, biztosított maradandó élményt. 

Orosz László a BME Gyerekegyetem programjának oszlopos tagja volt, a program moderátora és ezáltal a Gyerekegyetem védjegyét jelentő Bagoly figurájának megtestesítőjeként vett részt a rendezvényeken. Orosz László 2012-ben vonult nyugdíjba a BME Fizika Tanszék egyetemi docenseként, azóta címzetes egyetemi docensként segítette a tanszék oktatási és tudománynépszerűsítő tevékenységét.

Szívügyének tartotta a tudományos ismeretterjesztést és az áltudományok elleni küzdelmet. Ezért vállalt meghatározó szerepet 2015-től a BME Gyerekegyetem mozgalom létrehozásában és megvalósításában. Az elmúlt öt évben több mint 2700 gyermek vett részt a nyári táborban, figyelmüket a fizika és a kísérletezés csodáira hívta fel, együttműködésben Hartlein Károly mesteroktatóval.