Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Gázai övezet számára összeállított segélycsomagot, a voksoláson 13-0 arányban nyertek az igenek, az Egyesült Államok és Oroszország ugyanakkor tartózkodott, utat engedve ezzel a segélycsomag elindításának. A testületben mindkét országnak vétójoga van.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rábólintott a gázai segélyszállítmányra.
Fotó: MAHMUD HAMS / AFP

A csomag elfogadását követően az izraeli nagykövet éles hangvételben szólalt fel a tanács előtt. Gilad Erdan hangsúlyozta:

A Hamász által a mai napig fogva tartott 130 túszt, köztük nők, gyermekek és idősek, nem szabad, hogy a történelemkönyvek lábjegyzetein kössenek ki.

A diplomata kiemelte: a humanitárius segély szinte megállás nélkül ömlik be a Gázai övezetbe, a Hamász viszont még mindennek ellenére sem engedi meg még a Vöröskereszt munkatársainak sem, hogy találkozzanak a túszokkal, hogy egészségügyi állapotukról meg tudjanak győződni. Erdan hangsúlyozta: ez az eljárás a Hamász részéről a létező legkegyetlenebb háborús bűn, amit csak el tudnak követni, véleménye szerint ezért a tanácsnak nem a gázai segélyezéssel, hanem a fogvatartottak életével kellene elsősorban foglalkoznia.

A segélycsomaghoz kapcsolt biztonsági garanciák, mint a szállítmányok útjának pontos útjának követése, nem tartozhat Izrael jövőbeli kötelezettségei közé, mivel a zsidó államnak így is elég dolga van már a béke előteremtésével és annak fenntartásával kapcsolatban – tette hozzá a diplomata.

Mindezek eredőjeként célunk, a Hamász elpusztítása, ezek után sem fog megváltozni

– mondta el Erdan. 

„Ha a tanács ennyire elhatározta magát a segélyezés mellett, akkor legalább ennyire fontosnak kellene tekintse az illegális fegyverszállítmányok feltartóztatását, az izraeli túszok kiszabadítását, a segélyek útjának nyomon követését, és a Hamász további terjeszkedésének megállítását is” – érvelt a diplomata.

Osama Abdel Khalek, az egyiptomi tisztviselő úgy fogalmazott: a segélycsomag elfogadása egy lépés a helyes irányba, de a segélyek útjának nyomon követését igazán komolyan kell majd vegyék a tagállamok.

Az ENSZ BT által elfogadott csomag többek között rendelkezik a Gázába irányuló segélycsomagok mennyiségének megemeléséről, ugyanakkor a béke érdekében tett erőfeszítések melletti erőteljes állásfoglalásra is felszólít.