Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea szankciókat vetett ki nyolc észak-koreai személlyel szemben, akik közreműködtek a kémműhold fellövésében – jelentette be Amerika pénzügyminisztériuma.

This picture taken on November 21, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 22, 2023 shows a rocket carrying the reconnaissance satellite 'Malligyong-1' being launched from the Sohae Satellite Launch Site in North Phyongan province. North Korea said on November 22 it had succeeded in putting a military spy satellite in orbit after two previous failures, as the US led its allies in condemning the launch as a "brazen violation" of UN sanctions. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- / kémműhold
Észak-Korea még november 21-én állított Föld körüli pályára a kémműholdat.
Fotó: STR / AFP

Észak-Korea november 21-én sikeresen Föld körüli pályára állított egy kémműholdat. Ez az első alkalom, hogy Phenjan véghez vitt egy ilyen akciót. Egyes források azt állítják, hogy Észak-Korea orosz segítséget kaphatott a műhold fellövéséhez.

A kémműholdat a hírek szerint arra tervezték, hogy információkat szerezzenek vele Amerika és Dél-Korea katonai képességeiről. 

A fellövés utáni héten az észak-koreai állami média azt közölte, hogy sikerült felvételeket készíteniük többek között a Fehér Házról és egy amerikai légi támaszpontról.

Nemzetközi egyezményt sért az Észak-Koreai kémműhold

Észak-Korea megszegte az ENSZ egyezményekben lefektetett vállalásait, miszerint nem kezd kémkedésbe repülők, vagy műholdak segítségével. Mivel ezt mégis megtette Dél-Korea is lépett és kivezényelte a felderítő repülőgépeit az északi határhoz. A nemzetközi felháborodás ellenére Phenjan közölte, hogy további műholdak fellövésén dolgozik.

A friss szankciós listán szerepel többek között az észak-koreai Külkereskedelmi Bank Vlagyivosztokban élő főképviselője, So Myong, aki a gyanú szerint a külföldi pénzek átutalását intézte a műholdkísérletekhez – írta meg a Kyiv Independent. Mellette a listán szerepel még a Korea Egyesült Fejlesztési Bank oroszországi képviselője is, Choe Un Hyokra, aki szintén átutalásokat intézett a phenjani rakétaprogram számára. Rajtuk kívül még hat másik személy került fel a listára, ők Kínában és Indiában tartózkodnak.