Új erőre kap az üzemanyagárak emelkedése – derült ki a Holtankoljak friss tájékoztatásából. Az üzemanyagár-figyelő szakblog szerint ugyanis a héten, szerdán drágulni fognak a hazai üzemanyagárak: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetniük a nagykereskedőjüknek. Ha az áremelést a kiskereskedelem is érvényesíti a töltőállomások árazásában (és miért ne tenné), úgy a járművezetők az alábbi átlagárakkal találkozhatnak majd:

  • 95-ös benzin – 607 forint/liter,
  • gázolaj – 651 forint/liter.
OMV, benzin, banzinkút, küldött kép
Fotó: OMV

 

Eltűnnek végre a közutálatnak örvendő fizetőkapuk a horvát autópályákról

Bár már többször megígérték, most úgy tűnik, hamarosan tényleg búcsút mondhatunk a mindenki által gyűlölt fizetőkapuknak a horvát autópályákon. Az adriai ország mérnökei ugyanis egy vadonatúj útdíjfizetési rendszert dolgoztak ki, amely lényegesen csökkenti majd a torlódásokat. Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a sztrádát igénybe venni akaró autósoknak regisztrálniuk kell a rendszámukat egy online felületen vagy a forgalmi irodákban. 

A díjszabás az eddigihez hasonló lesz, vagyis az autósok a megtett út hossza alapján fizetnek.

A 2026 tavaszára elkészülő fejlesztést teljes egészében uniós forrásokból fedezik a horvátok.

Több ezer főt ereszt szélnek a Magyarországon is aktív autóipari beszállító

A német gumi- és autóalkatrész-gyártó Continental globálisan 7150 fő leépítését jelentette be szerdán. A távozók közül 1750-et a kutatásfejlesztési részlegből bocsátanak el, míg a maradék 5400 fős elbocsátást már korábban is közölte a cég költségcsökkentési törekvéseinek kapcsán. 

A Continental nem az első német, autóiparhoz köthető vállalkozás, amely leépítéseket jelentett be a közelmúltban, így például a Bosch és a Miele is több ezer fős elbocsátásról döntött az elmúlt hónapokban – írja a Deutsche Welle.

A Continental Group Hungary kommunikációs osztálya a Világgazdaságnak megerősítette: a vállalat 2025 végéig megvalósuló globális leépítési programjának elsődleges fókuszában nem a magyarországi gyárak és fejlesztőközpontok állnak. A részletek kidolgozása folyamatban van, és zajlanak az egyeztetések az anyacégben. A vállalat tizenkét helyszínen mintegy nyolcezer munkatársat foglalkoztat Magyarországon.

Borzasztó mészárlás lett ukrán katonák ezreinek sorsa az új parancsnok alatt, hírzárlatot rendeltek el

Az orosz erők egy órán keresztül kazettás lőszerrel és 9K720 Iszkanderekkel támadták az ukrán csapatokat Szelidove mellet, Avgyijivka közelében. Valószínűleg ők voltak az Avgyijivka városának szánt erősítés. Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg új főparancsnoka teljes hírzárlatot rendelt el a támadást követően.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Az orosz támadás után teljes ukrán hírzárlatot rendelt el a hadsereg főparancsnoka.
Fotó: Ozge Elif Kizil / Anadolu / Anadolu via AFP

Egyes beszámolók szerint Szelidove közelében 1500-3000 ukrán katona halt meg az orosz támadásban.

A RIA Novosztyi szerint az ukrán katonák nem örülnek Valerij Zaluzsnij távozásának, ugyanis Szirszkijt nem kedvelik, mivel módszerei miatt rendre kemény veszteséggel kell számolnia a hadseregnek. Emiatt kapta a „Hentes” becenevet is.

Helyreállt a rend, méltó helyére került a Prémium Magyar Állampapír

Kiugró volt a múlt héten a kereslet a lakossági magyar államkötvényekre, azon belül is a Prémium Magyar Állampapírra (PMÁP). A rendkívüli érdeklődés hátterében az áll, hogy már csak a múlt hét elején lehetett venni abból a PMÁP-sorozatból, amelynek induló éves kamatozása még 9,9 százalék volt, a helyébe lévő értékpapír – azon túl, hogy szinte minden pontjában megegyező kondíciókkal rendelkezik az előddel – induló éves kamata csupán 7,9 százalék.

A dobogó második és harmadik fokára a Fix Magyar Állampapír és az Egyéves lépett föl, 12,5 és 12,1 milliárd forintos értékesítési számokkal. 

A lakossági befektetők a kedvenc állampapírjukból 50,8 milliárd forintnyit jegyeztek le, a kérdés most az, hogy a folyó héten hogyan alakul a kereslet.

Fényesen csillog a laborgyémánt – A hét legnézettebb videója