Közélet

Borzasztó mészárlás lett ukrán katonák ezrei sorsa az új parancsnok alatt, hírzárlatot rendeltek

Teljes hírzárlatot rendelt el az ukrán hadsereg főparancsnoka, miután Selidovo mellett több ezer ukrán katona halt meg egy orosz rajtaütésben.

Több ezer ukrán katona, köztük az Azov ezred tagjai haltak meg egy Selidovo melletti területen, Avgyijivka közelében. Valószínűleg ők voltak az Avgyijivka városának szánt erősítés. Az orosz erők egy órán keresztül kazettás lőszerrel és 9K720 Iszkanderekkel támadták az ukrán csapatokat, jelenleg a támadások második hulláma zajlik.

Fotó: AFP

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg új főparancsnoka teljes hírzárlatot rendelt el a Selidovo közelében történt mészárlásról, és titkosíttatta a veszteségről szóló adatokat. Szirszkij hozzáállása bizonyítja a sokat hangoztatott és sokat kritizált szlogent: „az utolsó ukránig harcolunk”.

Egyes beszámolók szerint Selidovo közelében 1500-3000 ukrán katona halt meg az orosz támadásban.

A RIA Novosztyi szerint az ukrán katonák nem örülnek Valerij Zaluzsnij távozásának, ugyanis Szirszkijt nem kedvelik, mivel módszerei miatt rendre kemény veszteséggel kell számolnia a hadseregnek. Emiatt kapta a „Hentes” becenevet is. 

Zaluzsnyij azután távozott a hadsereg éléről, hogy több hónapja nem ápolt már jó viszonyt Volodimir Zelenszkij elnökkel. A főparancsnokot február 8-án bocsátották el katonai pozíciójából.

 

oroszország ukrajna Selidovo háború mészárlás
Kapcsolódó cikkek