Extra

Halála után vesztette el a legöregebb kutya címet Bobi

A Guiness World Records visszavonta a korábban odaajándékozott címet, miután még sincs egyértelmű bizonyíték a kutya életkorára.

Visszavonta a világ legöregebb kutyája címet a Guiness World Records egy időközben elhunyt portugál kutyától, Bobitól, miután nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az állat tényleg több mint 31 évig élt – közölte a szervezet csütörtökön.

Bobi the world oldest dogLEIRIA, PORTUGAL - JULY 2: Leonel Costa, owner, and 31-year-old dog Bobi pose with Guinness World Record certificates in Leiria, Portugal on July 2, 2023. Bobi holds the Guinness World Record for the oldest living dog and has never been chained or leashed and has always enjoyed free roaming in the forests and farmland surrounding his owner's house. Luis Boza / Anadolu Agency (Photo by Luis Boza / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Lehet, hogy mégsem Bobi volt a valaha élt legöregebb kutya.
Fotó: AFP

A GWR 

azután kezdett vizsgálatot az ügyben a múlt hónapban, hogy több állatorvos is kételyeket fogalmazott meg Bobi valós korával kapcsolatban. 

Az alentejo masztiff fajtájú eb tavaly februárban nyerte el a világ legöregebb kutyája címet a Guinesstől, amely szerint akkor 31 éves és 165 napos volt, megdöntve egy 29 évesen és öt hónaposan elhunyt ausztrál pásztorkutya 1939 óta fennálló rekordját – írja a Reuters.

Az életét Portugália középső részén, egy faluban leélő Bobi októberben hunyt el. A juhászkutyaként hasznosított alentejo masztiffok általában 12–14 évig élnek.

A Guiness a legöregebb kutya címet azért vonta vissza, mert az a kutya csipjén alapult, ám a 2008 előtt született kutyák esetében nem követeltek meg igazolást az ebek életkoráról.

 

Bobi Guiness World Records pásztorkutya világrekord
Kapcsolódó cikkek