A szlovákiai környezetvédelmi minisztérium február végéig elkészíti a barna medvékkel kapcsolatos válságkezelési útmutatót – írja az Új Szó hírportál.

Brown bear and cubs searching garbage cans in Turkey's Kars
Fotó: Anadolu via AFP

Az útmutató meghatározza a válsághelyzetek kezelésének eljárásait arra az esetre, ha medvék lepnék el a városokat és a falvakat, kezdve a bejelentések fogadásától, feldolgozásától és nyilvántartásától, a munkafolyamatokon át a beavatkozásokban való együttműködésig és a problémás egyedek felszámolásáig

– idéz a közleményből a lap.

A kézikönyv szükségességét indokolva a tárca rámutatott, hogy a barna medvék olyan területeken is elszaporodtak, ahol korábban nem fordultak elő. Ennek hatására az anyagi károk száma és mértéke, valamint az emberre irányuló medvetámadások száma fokozatosan növekszik. A lap egy korábbi cikkében azt írta, hogy a tervek szerint a közeljövőben nem csupán a beavatkozó csapat tagjai, hanem a rendőrök is likvidálhatják a veszélyes vadállatokat.

Eddig ha egy településen veszélyes medvét észleltek, a beavatkozó csapatot hívták ki, hogy befogják vagy megöljék a vadállatot. Jelenleg öt ilyen csoport működik Szlovákiában, és néha hosszú órákba telik, mire kiérnek a helyszínre – írja a lap.

Ez tényleg nem játék: elszaporodtak a medvék Romániában, mégis megvágták a kilövési kvótát

A román környezetvédelmi miniszter egy konferencián elismerte a medveprobléma súlyosságát.