Kivonul Ausztriából a Pepco, mivel a diszkontáruházlánc nem lát megfelelő megtérülési lehetőséget nyugati szomszédunknál. A diszkont-kiskereskedelmi lánc nem tud megfelelő megtérülést elérni az országban, ezért 73 üzletét bezárja. Az osztrák piac elhagyása a vezetőség várakozásai szerint már 2024-ben javíthatja a társaság készpénztermelését és profitabilitását, és lehetővé teszi számukra, hogy magasabb jövedelmezőséggel kecsegtető piacokra fókuszáljanak.

pepco
Ausztria veszteséges piacnak bizonyult a Pepco számára.
Fotó: Shutterstock

A mostani lépés nem befolyásolja a Pepco nyugat-európai növekedési stratégiáját és a más országokban folytatott üzleti tevékenységet – hangsúlyozta a Reuters által szemlézett közleményében a társaság.

Történelmi váltás: márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain

Tájékoztató oldalt indított a MÁV-Volán, a honlap címe www.ujtarifa.hu. A honlap elmagyarázza a megújuló tarifarendszer részleteit, a változásokat pedig gyakorlati példák és infografikák segítségével mutatja be. Hangsúlyos elem, hogy egyes viszonylatokon keresztül szemlélteti, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriák révén mennyivel kedvezőbb áron lehet utazni. A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező 

  • vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével,
  • az új, 24 órás napijegyekkel,
  • az egyszerűbbé váló kedvezményekkel,
  • a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, 
  • valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek.
20240129 Volán sztrájk6
Egyszerűbb, átláthatóbb tarifarendszer jön március elsejétől a MÁV és a Volán járatain.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál, az automatáknál, illetve online az ELVIRA-ban és a MÁV appban.

Fontos, hogy a mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.

Magyarország fölé zuhant egy műhold

Eredetileg Olaszország felett kellett volna átrepülnie az ERS–2 nevű műholdnak, azonban változott a pályabecslés, így Magyarország nyugati részén haladt át a Pécs–Veszprém–Győr vonalon. 

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a visszatérés „természetes”, vagyis nem ember által irányított volt. A műhold végül a Csendes-óceán északi része felett lépett be a Föld légterébe, és égett el ott.

Kína védelmi megállapodást kötött Magyarországgal

Kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak múlt héten pénteken Budapesten. Az egyeztetésen Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. 

A miniszterelnökkel folytatott találkozón Kína felajánlotta, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, amelyre stratégiai partnereként tekint – adta hírül a Reuters. A két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik 75. évfordulóját. Hszi Csin-ping elnök Övezet és út kezdeményezésének fontos eleme, hogy a kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatokon keresztül összekösse Kínát a világgal.

Vang és Pintér pénteken aláírták a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat, azonban ennek részleteit egyelőre nem közölték.

A Reuters írása szerint a Pekinggel való védelmi megállapodásra azért került sor, mert a kormány igyekszik mérsékelni a Nyugattól való függőségét, és Kelet felé is nyitni.

Ivan Szirkij nem rejtette véka alá oroszpártiságát, állampolgárságért is folyamodik

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia bejelentette, hogy orosz állampolgárságot kíván szerezni

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a fogadott fia, Ivan Szirkij február 20-án, az ausztrál orosz főkonzulátuson úgy nyilatkozott, hogy a jövőben orosz állampolgárságot akar szerezni – közölte az Izvesztyija

Szirszkij Z szimbólummal ellátott pólóban érkezett az orosz diplomáciai irodába, és azt mondta: „Dicsőség Oroszországnak”. 

Az ausztrál kozákokkal együtt ő is gratulált az oroszoknak Avdejevka elfoglalásához

a Donyecki Népköztársaságban (DPR). Szirszkij jelenleg Ausztráliában él, ahová szülei válása után testvérével és anyjával költözött.