A Warner Bros. és a Legendary Dűne 2 című filmje parádés szereplőgárdával parádésan nyitott a tengerentúli mozikban – pénteken 32,1 millió dollár nyitónapi bevételt ért el az észak-amerikai jegypénztáraknál, ebből 12 millió dollár volt az elővételes jegyek részaránya. 

Dune,Part,Two,Movie,In,The,Cinema.,Watching,A,Movie
Fotó: Hamara

Így iparági becslések szerint a film alaphangon is 72-75 millió dollár nyitási bevételre számíthat, ami majdnem a kétszerese az első film által hozott 40 millió dollárnak – egyben az idei év eddigi legjobb mozipremierjének számít. Ez a folytatásra nézve is ígéretes, ugyanis a sci-fi zsánert viszonylag nehéz eladni. A sikerhez hozzájárult, hogy a Dűne 2 kiváló kritikákat kapott – így

nem kizárt, hogy a hétvégén akár a 80 millió dolláros bevételt is megcsípi

– a Warner eredetileg már 65 millió dollárral is elégedett lett volna belföldön, 75 millióval pedig a világ többi részén.

A Dűne: Második rész 71 piacon debütál ezen a hétvégén, és ugyancsak jól teljesít azokon a piacokon is, ahol a hét közepén kezdték el vetíteni. (Magyarországon is vetítik már a mozik.) A film külön érdekessége, hogy a szereplők a Pécsi Gloves International által készített kesztyűket hordják.

A jó kezdés egyben reményt is ad Hollywoodnak, ugyanis az idei tél – a pandémiát leszámítva – az egyik legrosszabbak közé tartozott. 

Az álomgyár arra számít, hogy a tavalyi sztrájkok miatt késedelmet szenvedett produkciók végre termőre fordulnak. Az év eddig eltelt időszakában a mozipénztárak bevétele 18 százalékkal maradt el a tavalyitól és 38 százalékkal a 2019-es szinttől.

Austin Butler és Zendaya megérkezik a Dűne 2 bemutatójára.
Fotó: AFP

Így teljesen érthető, hogy a filmszínházak finoman szólva sem voltak boldogok, amikor a gyártó Legendary stúdió úgy döntött, hogy tavaly őszről az idén télre halasztja a film bemutatását. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy stratégiájuk bejött, hiszen volt arra idő, hogy a két nagy sztár, Timothée Chalamet és Zendaya népszerűsítse a filmet. A szereplőgárda egyébként parádés, a vásznon feltűnik többek között Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Dave Bautista és Charlotte Rampling mellett is. 

A rendező, Denis Villeneuve tervei szerint még egy részt jegyez majd a sorozatból, hogy erős franchise-t indítson el. A Warner ugyanakkor máris tervez egy spinoff sorozatot – Dűne: Messiás munkacímmel.