Csütörtökön véget ér minden idők legtovább tartó színészsztrájkja, miután a szakszervezet (SAG-AFTRA) és a stúdiók előzetes egyezséget kötöttek. A megállapodást még a szakszervezeti tagok szavazásának is jóvá kell hagynia.

A SAG-AFTRA szerdán jelentette be az egyezséget, mely a mesterséges intelligencia által létrehozott digitális dublőrök kérdése mellett többek között a streaminghez fűződő jogdíjakat is érinti.

A több mint 160 ezer fős szakszervezet 118 napja tartó sztrájkja így véget ér. A stúdiókat tömörítő szervezet (AMPTP) szerint a megállapodás a legnagyobb szerződésről szerződésre vonatkozó emelés a szakszervezet történetében és a legnagyobb emelése legalább 40 éve. Az AMPTP szerint a szerződésben új, a streaminghez kapcsolódó jogdíjak és az MI-vel kapcsolatos védelem és kompenzáció is helyet kapott.

h
Fotó: AFP

A színészek július 14-én szüntették be a munkát, csatlakozva a május óta sztrájkoló forgatókönyvírókhoz (WGA), akiknek a sérelmei részben hasonlóak voltak. Ezzel 

1960 óta először fordult elő, hogy a két szakszervezet egyszerre szüneteltette a munkát, a becslések szerint 5 milliárd dollárt meghaladó kárt okozva ezzel Kalifornia gazdaságának.

A sztrájk érzékenyen érintette a stúdiókat is, így a Warner Brothers Discovery szerdán arról beszélt, hogy a sztrájk miatt nem lesz képes elérni adósságcsökkentő terveit, ugyanakkor a Disney szerint a munkabeszüntetés csökkentette a televíziós gyártási költségeit.

Miután a WGA szeptember 25-én dűlőre jutott a stúdiókkal, sokan arra számítottak, hogy hamarosan a színészek is kötélnek állnak, ám a SAG-AFTRA vezetése harcosabb álláspontot képviselt a kezdetektől fogva, így a magyar nézők számára az A dadus című sorozatból ismert szakszervezeti elnök, Fran Drescher a sztrájkot a tágabb munkásmozgalmi aktivizmushoz kötötte az Egyesült Államokban.

Október 12-én a stúdiók felálltak a tárgyalóasztaltól, miután Drescher a streamingbevételek megosztására tett javaslatot. Ekkor két hétre le is álltak az egyeztetések, hogy aztán azok ismét újrainduljanak – írja a Financial Times.

A munkabeszüntetés végeztével ismét megindulhatnak a forgatások, melyek nemcsak a színészek és rendezők, de a filmipar más szereplői számára is könnyebbséget jelenet a díszlettervezőktől a kellékeseken át a cateringcégekig. A megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy a színészek részt vegyenek a filmek és a sorozatok népszerűsítésében, ami a hollywoodi stúdiók marketingjének fontos részét képezi.

A sztrájk sikerei ellenére a filmipari dolgozóknak azzal is szembe kell néznie, hogy a streamingháború után a stúdiók igyekszenek majd kontroll alatt tartani a gyártási költségeket, így például szerdán 

a Disney arról beszélt, hogy évi 5-7,5 milliárd dollárral fogná vissza költéseit, részben a tartalomgyártási kiadások csökkentésével.

Noha a filmipar magyarországi szereplői nem tagjai az amerikai szakszervezeteknek, a hollywoodi sztrájk az itt forgatott filmeken is nyomot hagyott, így annak lezárulta itthon is új lendületet adhat a forgatásoknak.