A valaha volt legmelegebb év volt a tavalyi a Földön, amely számos éghajlati rekordot hozott – derült ki az ENSZ időjárási hivatalának tájékoztatásából. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ekkor tette közzé "A globális éghajlat helyzete" című éves jelentését, amelyben vészjósló kijelentéseket tett. 

Nero Heatwave In Italy
"A Föld vészjelzést küld" – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.
"A Föld vészjelzést küld" – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár / Fotó: AFP

A szélsőséges időjárási események világszerte több millió ember életét követelte és több milliárd dollár gazdasági veszteséget okoztak tavaly. A WMO szerint az üvegházhatású gázok szintje, az óceánok felmelegedése és savasodása, a tengerszint emelkedése, az antarktiszi jégtakaró és a gleccserek visszahúzódása terén is rekordok dőltek meg.

A Föld melegedése csaknem kritikus pontra ért

A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet tavaly 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, ami alig marad el attól a 1,5 Celsius-foktól, amelyet széles körben az emberekre és a bolygóra nézve már károsnak tekintenek. "Soha nem voltunk még ilyen közel – bár jelenleg csak ideiglenesen – az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos alsó határához" – jelentette ki Celeste Saulo, a WMO főtitkára, aki vörösriadót kongatott a világnak.

Az Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata februári jelentése szerint azonban ezt a határt már átléptük, igaz, ők a tavaly februártól idén januárig terjedő időszakot vizsgálták. 

A szélsőséges hőmérsékleteket a klímaválság okozza, aminek pedig a fő oka a fosszilis tüzelőanyagok égetése.

Az éghajlatváltozás sokkal többről szól, mint a hőmérsékletről. Különösen aggodalomra ad okot az óceánok példátlan felmelegedése, a gleccserek visszahúzódása és az antarktiszi tengeri jég elolvadása – magyarázta Saulo.

A tudósok szerint sürgősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy elkerüljük a súlyosabb éghajlati válságot.

"A Föld vészjelzést küld" – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

A szirénák minden fontosabb mutatóban szólnak ... Néhány rekord nem csak a toplisták élén áll, hanem a toplistákat is megdöntik. A változások pedig csak gyorsulnak

– tette hozzá.

A jelentés szerencsére reményt is felcsillantott, a megújuló energiatermelést üdvözítőnek nevezte. A kutatók szerint a megújulóenergia-kapacitások bővítése 2023-ban közel 50 százalékkal, összesen 510 gigawattra nőtt. Ez az elmúlt két évtizedben megfigyelt legmagasabb arány.

Luxussá válhatnak a kedvenc forró italaink

A kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet. A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek miatt hamarosan luxustermékekké válhatnak ezek az élelmiszerek.