Bár az miatt a boltok polcain egyre magasabbak az élelmiszerek és az italok árai, a közeljövőben az ellátási láncok törékenysége sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet a pénztárcánkra, kedvenc reggeli italaink, a kávé, a tea vagy a kakaó pedig akár luxussá is válhatnak az átlagember számára – írta a Financial Times.

Studio,Shot,Of,Coffee,Beans,In,A,Bag luxus
A kávé mellett a tea és a kakaó is hamarosan luxustermékekké válhatnak. Fotó: Shutterstock

Könnyű elfelejteni a modern, globalizált világban, hogy az olyan egyszerű, hétköznapi alapélelmiszerek, mint a kávé, a tea vagy a kakaó milyen bonyolult útvonalon jut el a bögrénkig. Népszerűségük nem újdonság – az Ázsiából és Afrikából származó forró italokat évszázadok óta fogyasztják Európában, megszerzésükre pedig teljes gyarmatbirodalmak épültek fel.

Az ellátási láncok azonban egyre törékenyebbek, és félő, hogy a globális összeomlásával a naponta fogyasztott italaink hamarosan luxustermékekké fognak válni.

A tea, a kávé és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai az izraeli–Hamász háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszik támadásai következtében felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra térni, például megkerülve Afrikát.

Az Atlanti-óceán másik oldalán a Panama-csatorna járhatósága is veszélybe került – itt nem iszlamista fegyveresek, hanem az aszály nehezíti meg a közlekedést, tovább bonyolítva a globális ellátási láncok működését.

Terrorszervezetekkel és kalózokkal azonban a Nyugat könnyen le tud számolni – a klímaváltozás sokkal veszélyesebb ellenség, a termelőknek pedig a közelmúltban egyre többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal szembenézniük.

Luxus lesz a hétköznapi élelmiszerekből

A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, hiszen a szeszélyes időjárás, a betegségek vagy a túlságosan hosszú szállítási útvonalak könnyen tönkretehetik a gazdák többhavi munkáját. Az éghajlatváltozás ezt tovább fokozza, a kávé, a tea és a kakaó termelése pedig elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól a védekezéshez.

A külső beavatkozás pedig gyakran előre nem látott következményekkel járhat: az erdőirtás visszaszorítását célzó új uniós törvény például az európai raktárakban tárolt kávé és kakaó megsemmisüléséhez vezethet, mivel azok nem felelnek meg az EU etikai és környezetvédelmi szabályainak.

Vörös-tengeri válság: az európai élelmiszer-kereskedelem is veszélybe került

Újabb csapás érte az európai mezőgazdaságot. A vörös-tengeri támadások leginkább a dél-európai exportőröket érintik.