Az évszázad magyar üzlete: „Be lehet hűteni a pezsgőt” – az ajánlat visszautasíthatatlan, a spanyol kormány csak az időt tudja húzni

Sanchez csatát vív Magyarországgal a Talgóért – ilyen és ehhez hasonló hangzatos címadásokkal jelennek meg a spanyol sajtóban azok a cikkek, amelyek Európa egyik legnagyobb vonatgyártójának esetleges magyar felvásárlásáról tudósítanak.

Fotó: Talgo

Tény, hogy az ügylet a legfelsőbb szintig, a spanyol kormányfőig jutott, aki a napokban megígérte: kormánya elemezni fogja a Talgo teljes egészére tett ajánlatot. „Azon dolgozunk, hogy pontosan lássuk ennek a tranzakciónak a részleteit. Garantálni fogjuk a Talgo jövőbeli stabilitását, ami számunkra kiemelten fontos” – fogalmazott a sajtónak Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Baljós leleplezés: videóra vették, hogy kínai zsoldosok harcolnak Ukrajnában Oroszország oldalán – ez lehet a vég kezdete

Kínai zsoldosok harcolnak Oroszország mellett Ukrajnában – írta meg a Newsweek. A patinás amerikai hetilap egy orosz katonai bloggerre hivatkozva tette közzé a baljós leleplezést.

A hivatkozott orosz katonai blogger Pavel Kukuskin, aki a közösségi médiában osztott meg egy videót.

The body collectors: Ukrainian volunteers search for Russian bodies
Fotó: Anadolu via AFP

A Telegram-csatornájára feltöltött felvételen az látszik, ahogy két férfi egymással szemben ülve egy asztalnál oroszul és kínaiul kommunikál egy elektronikus fordítóprogram segítségével. „Nincs nyelvi akadály! Egy önkéntes a Kínai Népköztársaságból online fordítószoftver segítségével kommunikál a Pjatnaszka Nemzetközi Dandár parancsnokával” – írta Kukuskin.

A Newsweek megjegyzi, hogy katonai jelentések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy erőteljesebb fellépést alkalmazzon az Ukrajna elleni háborúban, és teljes körű mozgósítást rendeljen el Oroszországban, hogy megerősítse az ott harcoló haderő létszámát. Ez eddig nem történt meg, arról viszont érkeztek hírek – tavaly ősszel a brit hírszerzés is megerősítette –, hogy az orosz állam hónapok óta különböző eszközökkel csábítja katonának 

  • Kuba,
  • Örményország 
  • és Kazahsztán állampolgárait.
  • Sőt, az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság (GUR) azt állította, hogy Oroszország zsoldosokat toborzott Szíriából, hogy Ukrajnában harcoljanak. 
  • Az ukrán kormány különleges műveleti erői által működtetett Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ szerint pedig malájokat is láttak Oroszország oldalán harcolni a megszállt Donyecki területen.

Így ver át minket a Temu

Nem véletlenül indított eljárást a Temu online piactér, illetve az azt Európában működtető Whaleco Technology Ltd. ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel, mint jelezték, a honlapon és a Temu az alkalmazásán olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet arra, hogy megtévessze a fogyasztókat.

Gdansk,,Poland,-,March,2023,Temu,App,Icon,In,Screen
Temu, GVH
Fotó: Shutterstock

A szerint, bár a piactér akár 95 százalékos kedvezményt is ígér egyes kategóriákban, ám továbbkattintva kiderül, hogy szó sincs ilyesmiről. A szabályozó szerint problémásak a honlapon vagy az alkalmazásban megjelenő sürgető üzenetek is.

Ennyit érsz mostantól, ha az orosz hadügynek dolgozol

Vlagyimir Putyin új rendeletet írt alá: mostantól a kormány minden fronton meghalt, hadügyben dolgozó civil személy után egy összegben fizet ötmillió rubelt (mintegy 20 millió forint) az elhunyt családjának. A rendelet azokra is vonatkozik, akik 2015. szeptember 30. óta végeznek „speciális feladatokat” Szíriában.

Továbbá kártérítést is garantálnak a sérültek számára, akik egyszeri kifizetésben hárommillió rubelre (majdnem 12 millió forint) jogosultak. A kormány megbízást adott a rendelet végrehajtásával kapcsolatos kiadások finanszírozásának biztosítására – olvasható a Ria Novosztyi cikkében.

Ilyet is rég láttunk: az Európai Bizottság megvédte Magyarországot

Magyarország minden dokumentumot benyújtott a bizottsághoz, ami az uniós források feloldásához szükséges volt. Ezek alapján az Európai Bizottságnak kötelessége volt elfogadni azt a döntést, amely a Budapestnek járó pénzek kifizetéséről szólt.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője a Portfolio kérdésére azt válaszolta, hogy Magyarország teljesítette a bizottság által elvártakat, így muszáj volt feloldani a 10,2 milliárd eurót.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfő este döntött arról, hogy az Európai Bíróság elé viszik az Európai Bizottságot a feloldott magyar források miatt. A parlament szerint a bizottság megalapozatlanul szabadította fel a kohéziós pénzeket, és ezzel megsértette az adófizetők pénzének védelmére vonatkozó kötelezettségét.

Ezekben az országokban a leggyakoribbak a hitelkártya-csalások