Extra

Észak-Korea titokban népszerű animációs sorozatok készítésében vehet részt

Egy amerikai blogger neves amerikai animációs cégeket buktathatott le, hogy a szankcionált Észak-Koreával dolgoznak együtt. A blogger ugyanis bizonyítékot talált arra, hogy Észak-Korea részt vesz Amazon- és Max-sorozatok animálásában.

Egy amerikai blogger érdekes felfedezést tett: bizonyítékot talált arra, hogy észak-koreai polgárok titokban hozzájárultak népszerű Amazon- és Max-sorozatok animálásához. Nick Roy – aki kiberbiztonsági kutatóként és Észak-Korea-bloggerként dolgozik – egy rosszul konfigurált felhőszerverre bukkant egy észak-koreai IP-címen, amely több ezer animációs fájlt tartalmazott.

Teenager,Creating,3d,Cartoon,On,Computer, Észak-Korea, HBO, Max, Amazon, Prime, streaming, sorozat
Észak-Korea titokban népszerű animációs sorozatok készítésében vehet részt / Fotó: Shutterstock

A gyorsítótárban animációs cellák, videók és a munkát tárgyaló jegyzetek, valamint a folyamatban lévő projekteken végrehajtandó változtatások szerepeltek – írja a Wired. A szerveren

az Amazon Legyőzhetetlen című sorozatához, valamint az HBO Max Amerikában népszerű Iyanu: Child of Wonder trilógiájához talált anyagot.

Roy a Google tulajdonában lévő Mandiant biztonsági céggel együtt elemezte ki találatait, bepillantást nyerve abba, hogyan használhatja fel Észak-Korea képzett informatikai és technológiai dolgozóit, hogy forrásokat szerezzenek szigorúan szankcionált rezsimje számára. Maga a szerver még él, de február végén rejtélyes módon leállt a használata: van bejelentkezési oldal, de a tartalma felhasználónév és jelszó nélkül is elérhető. 

A fájlok kínai nyelvű szerkesztési megjegyzéseket és utasításokat tartalmaztak, melyeket lefordítottak koreaira 

– írják jelentésükben a kutatók. A mintaként bemutatott fájlokban részletes animeképek és videoklipek voltak, megjegyzésekkel a szerzők számára és dátumbélyegzőkkel a különböző fájlokon. A jelentés szerint egy esetben egy animátort „megkértek, hogy javítsa egy karakter fejének formáját”. A projektek egy része az Amazon Legyőzhetetlen című sorozatának 3. évadából is tartalmazott részeket, melyet a kaliforniai Skybound Entertainment készít. Ugyanez volt a helyzet a Max mesetrilógiájával is. 

„Nem dolgozunk együtt észak-koreai vagy kínai cégekkel a Legyőzhetetlenen, sem más tartalmon, és nincs tudomásunk arról, hogy a Legyőzhetetlenen egyetlen észak-koreai vagy kínai cég is dolgozna – mondta a Skybound Entertainment szóvivője. – Nagyon komolyan veszünk minden állítást, és vizsgálatot indítottunk az ügyben” – szögezte le az animációs cég egy X-bejegyzésben, és „meg nem erősítettnek” minősítette Roy kutatását. Roy és társai szerint 

elképzelhető, hogy egy kínai fedőcéget használnak az észak-koreaiak tevékenységének és szerepvállalásának álcázására.

Észak-Korea ellen súlyos szankciók vannak érvényben, melyeket az ország előszeretettel feszeget. Tavaly novemberben például Észak-Korea rakétát bocsátott fel, amely egy kémműholdat állított Föld körüli pályára, ezzel megszegve az ENSZ-szel kötött megállapodását. 

 

amazon észak-korea HBO Max streaming sorozat
Kapcsolódó cikkek