A teljes lakáspiaci kínálat kevesebb mint egy ezrelékét teszik ki az életjáradék-szerződéssel megvásárolható ingatlanok, amelyek volumene évek óta állandó, sem a kínálat, sem a kereslet nem változik jó ideje.

Handshake,Between,Senior,Over,Old,(elderly)and,Mid-aged,Woman.,The,Senior's
Fotó: Shutterstock

Szerencseszerződésként is emlegetik az eltartási szerződéssel vagy életjáradékkal terhelten kínált lakások megvásárlására szóló megállapodást, amely mindkét fél számára tartalmaz kockázatokat. Persze előnyöket is, hiszen anélkül nem működne évtizedek óta stabilan ez a részpiac.

A vevő számára a bizonytalan ideig felmerülő havi fizetési kötelezettség a legfőbb kockázat, konkrétan az, hogy

egy matuzsálemi kort megélő eladónak járadékként kifizetett összeg akár meg is haladhatja az ingatlan aktuális piaci értékét.  

Az életjáradékért cserébe a lakásukat eladó idősek pedig kiszolgáltatottá válhatnak a birtokon belülre kerülő vevővel szemben. 

Mindezek miatt nagyon fontos időben átgondolni, valamint részletesen és pontosan átbeszélni és rögzíteni a megállapodást.

Jelenleg az  ország szinte minden pontján lehet találkozni speciális ingatlanpiaci ajánlatokkal

– tájékoztatta a Világgazdaságot Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A speciális ügylet lényege, hogy az ingatlanért a piaci érték mintegy 40-60 százalékát kitevő vételárat fizet a vevő, aki ezenfelül változó összegű életjáradékot biztosít az eladónak élete végéig. Az új tulajdonos 1/1-es tulajdoni hányadot szerez az ingatlanban, ám az eladó javára haszonélvezeti jogot jegyeznek be, így biztosítva a bent lakás lehetőségét élete végéig. A konstrukcióban a vevő a haszonélvezetre való tekintettel illetékkedvezményben részesül.

Aged,Calm,Woman,Resting,Wrapped,In,Knitted,Plaid,Drink,Evening
Fotó: Shutterstock

Életjáradékért cserébe eladó lakásból Budapesten most három, a keleti országrészben pedig négy található, a Dunántúlon viszont egy sem.

Az eladó házaknál pont fordított a helyzet: Budapesten és Pest vármegyén belül összesen hét ilyen ingatlan van, a Dunántúlon további három, Kelet-Magyarországon egy sem.

Az egy összegben kért vételár a piaci érték 37–62 százaléka, a havi életjáradék összege pedig 75 ezer forinttól 390 ezer forintig terjed most. 

Van, aki forintban, és van, aki euróban kéri a járadékot. A hirdetések többségéből nem derül ki a tulajdonos életkora, ami a döntésnél fontos szempont lehet, bár az ellenkezőjére is van példa, egy eladó még azt az információt is megosztja az érdeklődőkkel, hogy műtött tüdőrákos betegként keres életjáradékos partnert.

Több évtized után újra idősotthonokat épít Horvátország

Hamarosan országos idősotthon-fejlesztési akcióba kezd Horvátország. A szociális projektre délnyugati szomszédunk több mint 160 millió eurót költ, amiből 18 új intézményt építenek. A társadalom elöregedése komoly kihívások elé állítja a túlterhelt horvát szociális ellátórendszert.

Az életjáradékos ingatlanok fekvése változatos, a pesti belvárosi polgári lakástól kezdve a Balaton-parti ingatlanon át a miskolci panelig szinte minden megtalálható a kínálatban.

Az életjáradékkal jelenleg megvásárolható lakások vételára 5 millió forinttól 40 millióig terjed, a házaké pedig 7–175 millió között mozog településtől és állapottól függően. A 175 millió forintos példa az egyösszegű házvásárlásra vonatkozik, ha ebben életjáradékos konstrukciót választ a vevő, azt valószínűleg megúszhatja 100 millió alatt – mondta Balogh László, jelezve, hogy többféle konstrukciót tartalmazhatnak a hirdetések.

A szakértő rámutatott: 

Magyarországon az emberek életműve, legértékesebb vagyontárgya az ingatlan,

tíz emberből kilenc saját tulajdonú lakásban vagy házban lakik. 

Elderly,Woman,Holding,A,Small,House,In,Her,Hands
Fotó: Shutterstock

A saját ingatlanhoz a többség az élete végén is ragaszkodik, még akkor is, amikor kisnyugdíjból már szűkösen tudja fenntartani korábbi életszínvonalát, fizetni a lakás rezsijét, finanszírozni a megemelkedett gyógyszerkiadásokat.

Az elöregedő európai társadalmakban egyre inkább fókuszba kerül az idősek sorsa, lakhatása, gondozása, elhelyezése. 

Egyelőre kevés vagy megfizethetetlen az idősotthon sokaknak, mások nem akarják elhagyni otthonukat, és emiatt inkább életjáradéki vagy eltartási szerződésben gondolkoznak.