A Bank of England (BoE) csütörtökön kitartott korábbi álláspontja mellett, kiemelve, hogy a brit kamatok „hosszabb ideig” maradhatnak magasan – írja a Reuters. London nem követte tehát az amerikai Fed kommunikációját, amely a jövő évre kilátásba helyezte a kamatcsökkentések megkezdését. 

An aerial view of London's Canary Wharf financial district as the sun rises over the River Thames in London on November 4, 2020. England heads into a second national lockdown tomorrow to try to cut coronavirus cases. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
London látképe; a britek makacsabb inflációra készülhetnek a jegybankjuk szerint, mint az amerikaiak. Fotó: Daniel Leal / AFP

A BoE monetáris politikai bizottsága 6-3 arányban szavazott a kamatok 15 éves csúcson, 5,25 százalékon tartása mellett, összhangban a Reuters által a múlt héten megkérdezett elemzők várakozásaival.

A három kisebbségi véleményt megfogalmazó tag még emelt is volna kamaton.

A kamatcsökkentésről tehát nem esett szó, és a BoE továbbra is aggódik, hogy Nagy-Britanniában az makacsabb lesz, mint az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben.
A központi bankot nem hangolták át a bérnövekedés lassulását és a bruttó hazai termék októberi 0,3 százalékos csökkenését jelző adatok sem, így könnyen előfordulhat, hogy a 2024-es választásokra gazdasági visszaesés közepette kerülhet sor.
A BoE monetáris politikai álláspontja – amely a kamatlábak fokozatos, három éven belül 4,25 százalékra történő csökkenését feltételezi – élesen ellentmond a legfrissebb piaci várakozásoknak is, amelyek azzal számoltak, hogy a kamatlábak még a jövő év vége előtt erre a szintre csökkennek.

A döntés hatására az angol font erőre kapott, és valamivel 1,27  dollár fölötti, új 10 napos csúcsra emelkedett. A londoni FTSE 100 tőzsdeindex viszont az amerikai kamatdöntés miatt elért 2 százalék fölötti pluszából lefordult, és már 1,9 százalék, azaz 7700 pont alá is benézett.