Yasar Güler török, Angel Tilvar román védelmi miniszter, valamint Atanasz Zaprjanov bolgár védelmi miniszterhelyettes Isztambulban írta alá a megegyezést.

Mine hunters of Turkish Naval Forces are on duty for "Blue Homeland"
BALIKESIR, TURKIYE - JUNE 26: An aerial view of Turkish Navy’s minesweeper ship belonging to Turkish Navy Mine Squadron Command is seen as Turkish Navy Mine Squadron Command is always standing by against the threat of mines drifting in the Black Sea due to the Russia-Ukraine war on June 26, 2022 in Erdek district of Balikesir, Turkiye. Turkish Navy Mine Squadron Command performs important tasks in the detection and destruction of sea mines, which can be a major threat to maritime transport. Turkish Naval Forces' Mine Squadron Command components seek, detect and destroy the naval mines for keeping the seas secure and clean. Ali Atmaca / Anadolu Agency (Photo by ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Elképzelhető, hogy a munkacsoport a háború végeztével más, a Fekete-tengerrel határos országokban is vállalja az aknamentesítést
Fotó: AFP

A bolgár kormány részéről hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés "teljes mértékben békés célokat szolgál és egyetlen ország ellen sem irányul", hozzátéve: a misszió nem kívánja helyettesíteni a NATO-t.

Güler elmondta

, a missziót a három ország tengerészeti parancsnokai vezetik, az elnökség pedig félévente rotálódik a tagok között. 

A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a megállapodás értelmében országonként három aknakereső hajó és egy parancsnoki hajó vesz részt a munkában.

Güler aláhúzta, elképzelhető, hogy a munkacsoport a háború végeztével más, a Fekete-tengerrel határos országokban is vállalja az aknamentesítést. Hozzátette, hogy bár Ankara minden NATO-tagország segítségét örömmel veszi, a kezdeményezéshez csak a három aláíró ország hajói csatlakozhatnak. Felhívta egyúttal a figyelmet az 1936-os Montreux-i Egyezményre, amely kizárólagos jogot biztosít Törökország számára a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon áthaladó hadihajók és ellátóhajók feletti ellenőrzésre. Ennek értelmében Ankara háború vagy háborús fenyegetés esetén lezárhatja a tengerszorosokat minden hadihajó előtt.

A török kormány a múlt héten erre az egyezményre hivatkozva nem engedélyezte két, az Egyesült Királyság által Ukrajnának adományozott aknamentesítő hajó számára az áthaladást török vizeken.

Az ukrajnai háború 2022-es kitörését követően már több kereskedelmi hajó futott aknára a térségben, legutóbb december végén egy, a dunai Izmail kikötőjébe tartó teherszállító hajó.

Törökország - mely mind Ukrajnával, mind Oroszországgal jó kapcsolatokat ápol - emellett együttműködik az ENSZ-szel, Kijevvel és Moszkvával annak érdekében, hogy felújítsák a világszervezet és Törökország közvetítésével 2022-ben született orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül.