Giorgia Meloni olasz miniszterelnök igyekszik meggyőzni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy oldja fel az EU Ukrajnának nyújtott támogatásával szembeni ellenállását, és javítsa a kapcsolatokat Volodimir Zelenszkij elnökkel – cserébe ugyanis bevennék a Fideszt az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjába, megerősítve a magyar, olasz és lengyel jobboldalt az Európai Parlamentben – írta a Bloomberg.

Róma, 2019. szeptember 21.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs ukrajna
Meloni mindent bevet, hogy meggyőzze Obánt Ukrajna támogatásáról.
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A magyar miniszterelnök a múlt hónapban megvétózta egy 50 milliárd eurós uniós pénzügyi segélycsomag folyósítását, feldühítve a blokk vezetőit és megdöbbentve Kijevet, amely a lassan két éve tartó háborúban teljesen legatyásodott, az ukrán államot és hadsereget a külföldi segélyek tartják életben. Az ügy megoldására február 1-jén rendkívüli csúcstalálkozót hirdettek, ahol az EU nagykövetei fognak újra tárgyalni a kérdésről.

Meloni a patthelyzet gyors megoldása érdekében alkut ajánlott Orbánnak: a Fidesz csatlakozhat a pártjához az EP-ben, ha helyreállítja a kapcsolatait Ukrajnával, és eláll a lehetséges uniós csatlakozás útjából.

Bár az EU a jövő hónapban tartandó csúcstalálkozón még megpróbálhatja meggyőzni Magyarországot, hogy szüntesse meg az ukrajnai finanszírozás elleni vétóját, a vezetők alternatívákat is keresnek, amelyek között szerepelhet egy Budapest nélküli 26-os megállapodás is. Egy ezt megelőlegező irányváltás Meloni és Orbán számára is biztonságos alternatíva lenne a hírügynökség értékelése szerint. 

A Fidesz csatlakozása jókora lendületet adna a páneurópai ECR-nak a nyári parlamenti választások előtt, amelyeken a szélsőjobboldali pártok várhatóan erősödni fognak. A párt jelenleg 62 mandátummal, azaz 8,26 százalékkal rendelkezik, ám az előrejelzések szerint idén tovább növelik befolyásukat, ehhez jönne jól a magyarok csatlakozása. 

Az ECR-nak ráadásul nincsen monopóliuma a jobboldali szavazatok felett – az Identitás és Demokrácia párt is vetélkedik értük, amely magában foglalja Meloni kormányszövetségeseit, a Ligát, továbbá Marine Le Pen Rassemblement Nationalját, a németországi AfD-t és Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártját.

A Fidesz egyelőre nyitva hagyja ezt az ajtót, mivel a csoporthoz csatlakozva nem kellene lemondania a magyar politikai erőről, és Ukrajnát sem kellene körbetáncolnia.

 

Kiszámolták, mennyibe kerülne Ukrajna EU-s csatlakozása: ez nagyon fájna a magyaroknak

Ha Ukrajna valóban csatlakozna az Európai Unióhoz, az akkora összeg kifizetését jelentené a számára, amit talán már nem is érdemes átszámolni forintra.