Hirdetés

Félünk a ráktól, de nem gondolunk a prevencióra

Magyarországon évente több mint 30 ezer ember hal meg rákban. A betegség korai felismerése sokszorosára növelheti a gyógyulási esélyt. Az ABO Institute által végzett onkomarker vizsgálathoz mindössze egyetlen vérvétel és 10 perc szükséges. Szánjon egy vizsgálatot Ön és családja nyugalmára!

Az ABO Institute felmérése igazolja a szakhatóságok azon állítását, miszerint alacsony a részvétel a rákszűrési vizsgálatokon, pedig a korai felismerés létfontosságú, különösen mivel Magyarországon évente több mint 30 ezer ember hal meg rákban.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben például 10.404 új esetet regisztráltak. A betegség ezen fajtája daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák  okozta halálozásban Magyarország sajnos világelső. Nőknél pedig a mellrák a leggyakrabban előforduló daganatos betegség.

A felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek 33 százaléka szerint egy megbízható rákszűrés több mint 100 ezer forintba kerül. Figyelemre méltó azonban, hogy alig több mint 17 százalékuk költene ennyi pénzt évente szűrésre.

Az ABO Institute által kínált rákszűrési szolgáltatások ugyanakkor lényegesen olcsóbbak, ráadásul mindössze egyetlen vérvételre van szükség az elvégzésükhöz.

A megkérdezettek jelentős része jól látja a betegség korai felismerésének fontosságát, azonban úgy gondolják, a daganatos betegségek diagnosztizálása bonyolult, hosszadalmas és kellemetlen folyamat.

Csak kevesen voltak tisztában azzal, hogy az onkomarker vizsgálat mindössze 10 percet vesz igénybe és egyetlen vérvétel elegendő hozzá.
Legtöbbünk nem tart attól, hogy daganatos beteg lesz, noha az emberek több mint felének közvetlen  rokonságában fordult már elő ilyen betegség. Szűrésre viszont csak pár ezer forintot költenének évente - derül ki abból a felmérésből, amit az ABO Institute végzett egy hipermarket vásárlóinak körében.

Daganatos megbetegedésektől a válaszadók 35 százaléka tart nagyon, ugyanennyien vannak azok is, akik legalább ennyire félnek más betegségektől is. A válaszadók csupán 17 százaléka egyáltalán nem tart a daganatos betegségektől.

Az Intézet által végzett kutatás során a megkérdezettek többsége (68,9 százalék) nő volt, így nem meglepő, hogy a kötelező tüdőszűrésen kívül 65 százalékuk nőgyógyászati, 45 százalékuk pedig mammográfiai szűrésen vett már részt. A válaszadók 71 százaléka ment már el fogászati, a legkevesebben (16 százalékuk) pedig urológiai szűrésre. Legalább ilyen népszerű a szemvizsgálat (a válaszadók 65 százaléka vett már ilyenen részt), illetve a magas vérnyomás szűrés, amin a megkérdezettek több mint a fele esett át. Ennek alapján megállapítható hogy vannak már hazánkban is olyan területek ahol a lakosság áldoz a megelőzésre, azonban itt sem teljes a korai felismerés fontosságának értékelése.

http://www.aboeurope.hu/tumormarker-vizsgalat

rákgyógyászat megelőzés prevenció
Kapcsolódó cikkek