A Pallas Athéné Könyvkiadó kötete, A marslakók érkezése annak a világszerte ismert legendának jár utána, amely a második világháború idején keletkezett a Los Alamos-i atomkutató-intézetben. „A földi ember meglepően jó utánzatai, de okosabbak a földi embereknél. Hiába iparkodtak titokban maradni, leleplezi őket túlsúlyuk olyan területeken, mint a matematika, a fizika, a muzsika és a mozi. Egyszóval: ők a magyarok” – mondta róluk  Philip Morrison amerikai fizikus.

Az atomfizika-professzor szerzőt, Marx Györgyöt mindig is foglalkoztatta a magyar tehetségek sorsa, hazai és külföldi fogadtatásuk, világtörténelmet alakító szerepük. Sorra felkereste hát az atomkor, a számítástechnika kezdete és az űrkorszak meghatározó tudósait. Békésy György, Hevesy György, Neumann János és Szilárd Leó esetében már csak a rokonaikkal beszélgethetett. A találkozások nyomán született, rendkívül érdekes, olvasmányos és megannyi hihetetlen történetben bővelkedő mű megmutatja, miként formálták e nagyformátumú kutatók a 20. század világtörténelmét – és a magyar történelem miként formálta őket.

A szerző húsz világhíres kutatóról – Kármán Tódor, Hevesy György, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede, Neumann János, Erdős Pál, Kemény János, Gróf András / Andy Grove, Soros György, Lánczos Kornél, Koestler Arthur, Harsányi János, Békésy György, Szent-Györgyi Albert, Bay Zoltán, Telegdi Bálint, Oláh György, Kürti Miklós és Gábor Dénes – részletes, fotókkal és egyéb dokumentumokkal illusztrált portrét is rajzol. A kötet végén pedig félszáz olyan marslakó lexikonját nyújtja át, akik magyar gyökerekkel Nyugaton alakították a 20 századot.

Fotó: Pallas Athéné Kiadó

Azt, hogy a magyar iskola vagy a társadalmi viszonyok különös kombinációja okozta-e, hogy a budapesti gimnáziumokból tehetségek ilyen áradata virágzott ki, az világszerte spekulációk tárgya. A kötet feltárja, hogy milyen útravalót kaptak alma materüktől, feledhetetlen tanáraiktól. Marx György pedig többek között arra a következtetésre jut, hogy Magyarországon ígéretesek voltak a lehetőségek és a tehetségek, amit a Nyugat (a kivándorló marslakók fogadásával) ki is használt.

A marslakók érkezése exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.