A logisztika gyökeres átalakítása kétségkívül a fenntarthatóság egyik legfontosabb területe. A globalizáció következményeként távoli földrészeken folyik a gyártás, messziről érkeznek a minden évszakban kapható zöldségek, gyümölcsök. A légi- és országúti szállítás óriási környezeti terheléssel jár. 
Az üzemen belüli logisztikában, azaz intralogisztikában viszont az elmúlt években több területen is látványos volt az elmozdulás. Leginkább három terület az, ahol látványosan jelentkeznek az eredmények.

Energiahatékonyság

A raktári munkában a fenntarthatóság szempontjai sokkal egyszerűbben figyelembe vehetők, mint például a közúti fuvarozásban. Az elektromos meghajtású járművel itt nem a jövőt, hanem a jelent jelentik, hiszen az elektromos anyagmozgató gépek már több évtizede használatban vannak a raktárakban. A lítiumion-technológia újabb lehetőségeket nyitott a széndioxod kibocsátás csökkentése terén. A piacvezető Jungheinrich lítiumion akkumulátorral felszerelt targoncái és egyéb járművei révén helyi szinten valóban elérhető a zéró emisszió.

Backround EZS350a
Fotó:  Jungheinrich Hungária Kft.

Fontos kiemelni, hogy a Jungheinrich nemcsak termékein keresztül, hanem gyártó cégként is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Kiemelt cél a szociális és az ökológiai szempontok összhangba hozása. A vállalatnál és a teljes szállítói lánc mentén bevezetett rendszerszintű fenntarthatóság-menedzsment által a konszern egyértelmű felelősségi köröket határoz meg és átláthatóságot teremt a fenntarthatóság érdekében.

Automatizációval a fenntarthatóságért

A Jungheinrich az automatizálás és digitalizáció területén is éllovasnak számít. A targoncák, a raktártechnika és az azokat összekapcsoló  szoftverek egységet alkotva biztosítják a dolgozók, a gépek és a raktárak közötti összehangolt együttműködést, jobb kommunikációt. A helyi szinten az önvezető targoncák használatában megjelenő automatizáció igény szerint skálázható, így szinte korlátlan lehetőségek nyílnak a raktárak optimalizálására. Az automatizálási megoldások lényege az optimalizálás. Az automatizált folyamatok elkerülik a felesleges szállításokat, ezáltal jelentősen hozzájárulnak a logisztikában az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Sustainability
Fotó: Jungheinrich Hungária Kft.

Újrahasznosítással a környezetért. CO2 semlegesség

A fenntarthatóság egyik feltétele, hogy optimalizáljuk erőforrásaink kihasználása, csökkentsük a környezetünket terhelő hulladékot. A Jungheinrich egyik kiemelt célja, hogy az általa gyártott targoncákat szakszerű felújítás után újra forgalomba helyezze. A használt gépek felújítása és két, néha három életciklus elérése nagyban csökkenti az alapanyag- és energia-felhasználást. Összehasonlítva az új gyártással, ezzel a CO2-kibocsátás mintegy 80 százalékkal csökkenthető. A Jungheinrich kifogástalan állapotú, újszerű használt targoncái így egyesítenek gazdasági, műszaki és ökológiai előnyöket. 

A fenntarthatóság a Föld és így valamennyiünk jövőjének kulcsa. A Jungheinrich aktívan részt kíván venni a fenntarthatósági célok megvalósításában, ezért is csatlakozott az 50 Sustainability & Climate Leaders kezdeményezéshez, ahol a világ vezető gazdasági szereplői saját példájukon keresztül mutatják meg, hogy lehet tenni a jobb világért.

www.jungheinrich.hu/fenntarthatosag