Ebben a tájékoztatóban lépésről lépésre végigvesszük ezeket, hogy Ön átfogó képet kapjon a témáról. Így végül nyugodtabb szívvel fogja meghozni a végső döntést. Ekkor lesz ugyanis a legnagyobb esélye arra, hogy a helyes döntést hozza meg.

PR cikk kép
Fotó: Estg.eu/hu-hu 

A napelemvásárlás fő szempontjai

Ahogy már jeleztük, a napelemek vásárlásánál számos fontosnak minősíthető szempont van. Ezek a következők:

  • A napelem típusa: A gyakorlatban nem csupán egyetlen típusú napelem áll rendelkezésre. Azt látjuk, hogy számos különböző fajtájú napelem létezik. Az egyiknek talán kicsit nagyobb a teljesítménye, míg a másiknak hosszabb az élettartama. Döntő fontosságú tehát, hogy a napelemek különböző típusait összevessük. Hiszen mindenki egy kicsit mást keres. Az, ami az egyik embernek nagyon fontos, másnál talán hátrébb kerül a fontossági sorrendben. E kis felsorolás minden további szempontjára is érvényes, hogy a különböző emberek számára különböző prioritással rendelkeznek. Lényeg, hogy Ön a maga számára világosan meghatározza ezeket.
  • Inverter: Végre eldöntötte, hogy beruház a napelemekbe? Akkor automatikusan szüksége lesz egy második beruházásra is: a napeleminverterre. Interver nélkül ugyanis nem megy sokra a napelemekkel. Az inventer biztosítja, hogy a termelt áram ténylegesen felhasználható legyen a háztartásban. Maguk a napelemek egyenáramot termelnek, amivel az Ön háztartási berendezései nem sok mindent tudnak kezdeni. Az inverter gondoskodik arról, hogy ezt az egyenáramot váltóárammá alakítsa át. Választhat erre a célra például egy Huawei invertert. Ezek világszerte nagyon jó hírnévnek örvendenek a piacon.
  • Élettartam: A harmadik szempont a napelemek élettartama. Ahogy arra korábban már utaltunk, nem minden napelem használható ugyanazon ideig. Néhánynak valamivel hosszabb a várható élettartama, mint a többié. Gyakran érvényes, hogy ebből a szempontból a legújabb modellek teljesítenek a legjobban. Ezek úgy vannak összerakva, hogy nagyon jól bírják az igénybevételt, minimális karbantartást igényelnek, és néha akár 40 évig is kitartanak. Logikus tehát, hogy sok ember előnyben részesíti a vásárlásnál a legújabb modelleket. Ezek esetében biztosan értéket kap a pénzéért.
  • Napelemek száma: Azután dönteni kell még a megvásárolni kívánt napelemek számáról is. A döntés elméletileg első körben attól függ, mennyi hely áll rendelkezésre az Ön tetőjén. Ha csak 6 vagy 8 panelre van elegendő hely, akkor nincs sok töprengenivaló. Sokaknál azonban ennél több hely rendelkezésre áll a tetőn. Ide akár 10 napelemet is el lehet helyezni. Vegye számításba azt is, hogy mennyi áramra van szüksége. Ha ugyanis Ön több áramot termel, mint amennyire szüksége van, a felesleget tárolnia kell, vagy vissza kell táplálnia az energiaszolgáltató hálózatába.
  • Megfelelő hely: Végezetül még egy utolsó szempont marad: a napelemek megfelelő helyének kiválasztása. Ideális esetben a napelemek a lehető leghosszabb ideig és legintenzívebben vannak kitéve a napsugárzásnak. Ez azt jelenti, hogy déli fekvésű helyre célszerű kihelyezni őket. A nap ugyanis keleten kel fel és nyugaton nyugszik. Emiatt a dél az ideális helyszín a lehető legjobb hozam eléréséhez. Ügyeljen azonban arra, hogy a tetőnek alkalmasnak is kell lennie erre a célra. Néhány régi tető nem megfelelő napelemek számára. Ezt mindig meg kell vizsgálnia, mielőtt ténylegesen a napelemek és az inverter beszerzése mellett dönt.

Összegezve: a napelem mint szinte mindenki számára elérhető. Általánosságban nagy anyagi előnnyel jár, miközben egyidejűleg környezetbarátabb is. Csak arra figyeljen, hogy tartsa észben a fenti pontokat. Ezzel tudja ugyanis biztosítani, hogy már elsőre jól döntsön. Kár lenne, ha felesleges hibákat követne el, amelyek azután szükségtelen többletköltségeket okoznak. Természetesen senki nem így tervezi, olykor mégis előfordul.

Szakítson időt a fontos információk áttanulmányozására, és válassza a megfelelő anyagokat!