Mi történt Felsőzsolcán az elmúlt időszakban?

Talán a legfontosabb, hogy a képviselő-testület elfogadta a 2023. évi költségvetést. Örülök annak, hogy a költségvetés stabil, és sikerült olyan módon gazdálkodunk az elmúlt időszakban, hogy tartalékot is képeztünk a korábban beépített támogatási formák összegeinek emelése és további fejlesztések betervezése mellett. Így például az ügyfélbarát önkormányzat kialakítása, amellyel segítjük az ügyfeleinket a mai kornak megfelelő körülmények közötti ügyintézésben.

Fotó: Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere

Sok épület lett energetikailag hatékony a városban. Folytatják a korszerűsítést?

Tavaly lezárult négy épületünk energetikai fejlesztése, de a rezsipiacon kialakult új helyzet mindenképpen arra ösztönöz, hogy ebben is továbblépjünk, fejlődjünk. Hamarosan kezdetét veszi egy épületünk napelemekkel való ellátása, ezen túlmenően smart rendszerek kialakítását tervezzük több intézményünknél is.

Megannyi pályázat zajlott le. Új projektek tekintetében hogyan áll a település?

Szerencsések vagyunk, hiszen jelenleg is új nyertes projekteken dolgozunk. A csapadékvíz-elvezetésre városunk sok pontját érintően van nagyon nagy szükség. Jelenleg az egyes ütem közbeszerzési eljárása zajlik, erre épül a kettes, amelyekkel a város egy központi helyéről vezetnénk el a csapadékvizet, nagyot lépve ezzel előre. A másik pályázat a városrehabilitáció, amely több elemből – fejlesztés, rendezvények, építés – áll. Maga a pályázat a hónapban indult, az építés várhatóan az év második felében kezdődik. Véleményem szerint a fejlesztendő városrészen látványos sikereket tudunk elérni a projektnek köszönhetően.

Rengeteg rendezvény volt már a településen. Hogyan értékelték ezeket?

Örülök annak, hogy az idén is valamennyi tavalyihoz hasonló eseményt megvalósíthatunk. Valóban sok minden történt, és még több van előttünk, látva az igényt és a visszajelzéseket. Egyértelmű, hogy nagy szükség van ezekre a széles körű programelemeket tartalmazó rendezvényekre, hiszen egyre többen jönnek el, vesznek részt rajtuk.