Miként élhető meg nap mint nap az energiatakarékos géphasználat?

A háztartási nagygépek fogyasztása magas, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez az adat elrettentő nagyságú legyen. Igaz, hogy ezek azok az eszközök, amik nem egyszer nonstop, 0-24 órában működnek, mint például a mélyhűtő vagy a sima hűtőszekrény, de ez nem jelenti azt, hogy akkor az energiafelhasználás mennyisége nem csökkenthető. Épp ellenkezőleg! A gyártók óriási hangsúlyt fektetnek arra, hogy a környezetvédelmet támogatandó egyre energiatakarékosabb konstrukciókat hozzanak létre. Az alkalmazásukkal az ökológiai lábnyom jelentős mértékben redukálható, ami cseppet sem csupán egyéni érdek, sokkal inkább globális cél. De természetesen kár lenne szőnyeg alá söpörni az egyéni hasznot, ugyanis az is jelentős. Havonta több ezer forintról beszélünk, ami megtakarítható, ami aztán újra beleforgatható a háztartás üzemeltetésébe. Az már mellékes, hogy a konyhán maradó muníció végül melyik életterület menedzselésénél tesz majd jó szolgálatot.

PR cikk kép
Fotó: Freepik

Dióhéjban ezért érdemes azokat az elektronikai berendezéseket keresni, amik magas energiabesorolásúak, azaz határozottan keveset fogyasztanak. Ez a fajta beruházás első ránézésre többet követel, többe kerül, mint egy hátrányosabb energiaosztályú típus megvásárlása, de talán mondanunk sem kell, hogy a megtérülés előbbi esetben sokszoros, és gyakorlatilag a használat pillanatától mérhető.

Milyen módon fokozható még a tudatos alkalmazás?

Az optimális energiabesoroláson túl akad egy-két olyan házi praktika, aminek a bevetésével tovább fokozható az energiatakarékosság hatékonysága. Ha már háztartási nagygépek, akkor a hűtőszekrényt emeljük ki, mert ez az a szerkezet, ami valószínű, hogy egyetlen háztartás felszereltségéből sem hiányozhat.

A hűtőszekrény fogyasztása mérsékelhető akkor, ha nincsen feleslegesen nyitogatva, és ha a „nyitva tartási idő” rövid. Minél többet van tárva az ajtó, annál jobban leolvad a hűtő, azaz a visszahűtéshez annál több energiát kénytelen felemészteni. Túl az energiaosztályon, megéri a hűtő egyéb paramétereit is alaposan górcső alá venni, és ha nyílik rá lehetőség, akkor NoFrost rendszerben gondolkodni, aminek hála, nem kell a leolvasztás problémájával foglalkozni, ami újfent határozottan gazdaságos fejlemény.

A hűtőbe szánt friss ételeket célszerű előbb hagyni kihűlni, aztán betenni a polcokra, mert ellenkező esetben, ha még az étek forró, akkor sokkal több energia szükségeltetik a megfelelő hőmérsékletre való hűtésre, mint egyébként, ha már kihűlt. Ezek látszólag apróságok, viszont sok kicsi sokra megy, azaz ha mindez összeadódik, akkor a fogyasztásban is szemmel láthatóan mérhető előnyök tovább fokozhatóak.